NOVI MINISTAR

Skurletis: Grčka namjerava da nastavi projekat ruskog gasovoda u Evropi

Dosadašnji ministar Panajotis Lafazanis je prilikom primopredaje dužnosti naglasio da je Južnoevropski gasovod za isporuke ruskog gasa od granice s Turskom u centralnu Evorpu prioritet za Grčku
0 komentar(a)
Panos Skurletis, Foto: Reuters
Panos Skurletis, Foto: Reuters
Ažurirano: 20.07.2015. 16:17h

Grčka namjerava da nastavi projekat Južnoevropskog gasovoda za isporuke ruskog gasa u Evropu, rekao je novi grčki ministar industrijskih reformi, životne sredine i energetike, Panos Skurletis.

On je, na ceremoniji primopredaje dužnosti u ministarstvu energetike, izrazio uvjerenje da je to veliko dostignuće, veliki projekat koji se mora nastaviti, prenijela je ruska agencija Ria novosti.

U okviru Međunarodnog ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu u junu, ministri energetike Rusije i Grčke potpisali su međuvladin memorandum o saradnji u izgradnji gasovoda Turski tok na teritoriji Grčke, podsetila je agencija Ria novosti. Projekat je dobio naziv Južnoevropski gasovod (SEP).

Dosadašnji ministar Panajotis Lafazanis je prilikom primopredaje dužnosti naglasio da je Južnoevropski gasovod za isporuke ruskog gasa od granice s Turskom u centralnu Evorpu prioritet za Grčku, i da Atina mora da nastavi njegovu realizaciju bez obzira na pritisak i prepreke Evropske unije.

"Uložili smo mnogo napora da, uprkos pritiscima i otporu, potpišemo sporazum s Rusijom za Južnoevropski gasovod od granice s Turskom u centralnu Evropu. Grčka će moći da ide u novom pravcu s nezavisnom energetskom politikom", rekao je Lafazanis.

Prema njegovim riječima, pritisci se nastavljaju i dalje.

"Evropska unija vrši pritisak i u ovom momentu, pokušavajući da zaustavi projekat južnoevropskog gasovoda i ometa njegovu realizaciju", kazao je Lafazanis i pozvao novo rukovodstvo ministarstva da nastavi rad.

Za realizaciju Južnoevropskog gasovoda planirano je formiranje zajedničke projektne kompanije, čiji osnivači će biti VEB Kapital s ruske strane i Energy Investments Public Enterprise, EIPE s grčke. EIPE će pripadati vladi Grčke.

Zajednička projektna kompanije će biti vlasnik projekta SEP i odgovaraće za održavanje projekta, koji će se sastojati od cjevovoda, kompresorskih stanica...

Vrijednost Južnoevropskog gasovoda procjenjuje se na oko dvije milijarde eura. Izgradnja bi trebalo da počne 2016. godine, a da se završi 2019.

Preporučujemo za Vas