Asanž: Svjedočio bih u Bundestagu o američkom špijuniranju

"Asanžova ponuda je odlična", rekao je poslanik u Bundestagu iz redova opozicione Partije Zeleni Kristijan Štrebele
0 komentar(a)
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Džulijan Asanž, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 20.07.2015. 11:35h

Osnivač "Vikiliksa" Džulijan Asanž spreman je da se kao svjedok pojavi pred komisijom Bundestaga za istraživanje američkih špijunskih aktivnosti.

To je naišlo na ogromnu podršku opozicije, ali i vladajuće socijaldemokrate smatraju tu ideju interesantnom.

"Asanžova ponuda je odlična", rekao je poslanik u Bundestagu iz redova opozicione Partije Zeleni Kristijan Štrebele, koji je u Moskvi već posjetio i odbjeglog američkog obavještajca Edvarda Snoudena.

Advokat po struci, Štrebele, izrazio je nadu da bi Asanž mogao imati podatke o listama špijunskih ciljeva u Nemačkoj i rekao da nijedan sud takvu ponudu ne bi mogao odbiti. Asanž je za njemački politički magazin "Špigel" rekao da želi da podrži parlamentarnu komisiju Bundestaga o istraživanju NSA afere. "Ako vam bude trebao svjedok, radovao bih se, ako bi ste došli kod mene i postavili mi pitanje", rekao je Asanž i najavio da bi mogao poslanicima da preda "nezacrnjena" dokumenta koja je "Vikiliks" objavio o špijunaži u Nemačkoj. Iz redova opozicione Ljevice rečeno je da je za tu partiju svaki dokument dragocjen, "kako bi se razjasnili masovno nadgledanje i ilegalna špijunaža NSA u Njemačkoj". Kristijan Flizek iz vladajuće Socijaldemokratske partije, koji je zadužen za rad obavještajnih službi, smatra ovu Asanžovu ideju interesantnom, ali i ukazuje na oprez. "Svaka osoba koja može doprinijeti u razjašnjenju špijunske afere, dolazi u obzir da bude svjedok. To važi i za Asanža. Mi ćemo u komisiji provjeriti mogućnosti susreta. Ja sam za to otvoren", rekao je Flizek danas za "Špigel onlajn" i dodao da oni neće odbiti nikakav materijal "samo zato što on potiče od `Vikiliksa`, već naprotiv". Na pitanje šta misli o tome što je prema navodima Asanža šef američke obavještajne službe James Klaper lično izabrao ciljeve za špijunažu u njemačkom vladinom kvartu, Flizek je odgovorio da ga njegovo iskustvo u radu u komisiji prije svega naučilo da je "sve moguće".

Bonus video: