Oland poziva na formiranje vlade eurozone

"Ovaj izbor poziva na jačanje organizacije, unaprijeđenu zaštitu država koje će o njoj odlučiti", istakao je Oland
4 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.07.2015. 17:09h

Francuski predsjednik Fransoa Oland pozvao je danas na formiranje vlade eurozone, a građane da obnove svoju vjeru u evropski projekat, oslabljen krizom u Grčkoj.

Oživljavajući ideju koju je prvi iznio bivši šef Evropske komisije Žak Delor, Oland je predložio "vladu eurozone sa specifičnim budžetom, kao i parlamentom kako bi se obezbijedila njena demokratska kontrola".

Francuski predsjednik je rekao da je 19 država članica eurozone izabralo da se priključi monetarnoj uniji, jer je to u njihovom interesu i da nijedna nije "preuzela odgovornost da iz nje izađe", prenio je Rojters.

"Ovaj izbor poziva na jačanje organizacije, unaprijeđenu zaštitu država koje će o njoj odlučiti", istakao je Oland.

Članice eurozone su trenutno okupljene u neformalnom tijelu, Eurogrupi, koju čine njihovi ministri finansija, a kojom predsjedava holandski ministar finansija Jeren Dajslblom.

"Ono što nam prijeti nije previše Evrope već njena nedovoljnost", napisao je Oland u autorskom tekstu za "Žurnal du dimanš".

Oland je istakao da je Evropa dopustila da njene institucije oslabe i priznao da se 28 država članica Evropske unije "bori da pronađe zajedničku osnovu da krene naprijed".

"Parlamenti ostaju previše udaljeni od diskusija. A ljudi okreću leđa pošto su previše puta zaobilaženi", naveo je Oland.

Prema njegovim riječima, populistički pokreti su iskoristili razočarenje Evropljana u evropske institucije i konfrontiraju se sa Evropom "jer se plaše svijeta, jer žele povratak podjela, zidova i ograda".

Bonus video: