"Britanska kraljevska porodica da objavi kakve je odnose imala s nacistima"

“Kraljevska porodica ne može da krije sopstvenu istoriju zauvijek”, kaže Katarina Urbah iz Instituta za istorijska istraživanja Univerziteta u Londonu
154 pregleda 3 komentar(a)
Kraljica Elizabeta naci (Novine), Foto: Independent.co.uk
Kraljica Elizabeta naci (Novine), Foto: Independent.co.uk
Ažurirano: 19.07.2015. 10:47h

Istoričari u Velikoj Britaniji zahtijevaju da se objavi tajna korespodencija Palate, kako bi se otkrila prava istina o snimku nacističkog salutiranja kraljice Elizabete Druge, piše Gardijan, a prenosi B92.

Časopis “Sun” je objavio snimak kraljice koja je tada imala šest ili sedam godina i koja salutira u nacističkom maniru.

Taj snimak ranije je držan u kraljevskim arhivima, pa je jedan dio javnosti zabrinut da je Palata krila odnos kraljevske porodice i Trećeg rajha.

Od Bakingemske palate se traži da objavi dokumente koji bi trebalo da otkriju pravu istinu o odnosu između kraljevske porodice i nacističkog režima tridesetih godina prošlog vijeka, kada je snimak i nastao.

Za razliku od Nacionalnih arhiva, kraljevski čuvaju veliki dio korespondencije između članova kraljevske porodice i nacističkih političara i aristokrata, a takvi dokumenti su nedostupni javnosti. Pošto je njihov odnos poslije objavljenog snimka postao javna debata, istoričari zahtijevaju otvaranje arhiva.

“Kraljevska porodica ne može da krije sopstvenu istoriju zauvijek”, kaže Katarina Urbah iz Instituta za istorijska istraživanja Univerziteta u Londonu.

“Ovo je cenzura, a cenzura nije demokratska vrijednost. Moraju da se suoče sa svojom prošlošću. Potičem iz Njemačke, gdje smo svi morali da se suočavamo s istorijom”, istakla je Urbah.

Časopis “Sun” objavio je 80 godina star privatni snimak iz Balmoral zamka na kom se vide Elizabeta, njena majka, princ Edvard (kasnije Edvard VIII) i princeza Margaret kako nasmijani salutiraju.

Mnogi korisnici društvenih mreža smatraju da je neprilično to što je “Sun” objavio snimak kraljice koja je tada bila dijete, a nacističko salutiranje nije imalo kontekst kakav ima danas.

Međutim, urednik Stig Abel stoji iza svoje odluke da obznani ovaj video.

“To je važna i interesantna tema, u smislu da je britanska aristokratija i Edvard VIII u tridesetim godinama simpatizirala nacizam”, rekao je on.

List je odbio da komentariše kako je došao do snimka.

Edvard, koji je abdicirao kako bi se oženio Amerikankom Volis Simpson suočen je s brojnim optužbama da je simpatizer nacista. Par je čak i fotografisan na sastanku s Hitlerom 1937.

Bonus video: