Putin naredio formiranje novih oružanih snaga

O formiranju novih rezervnih snaga se govorilo nekoliko godina, a ruski predsjednik je ovu odluku prvi put donio 2012. nakon reizbora za predsjednika, prenio je Rojters
7 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.07.2015. 13:14h

Vladimir Putin je naložio stvaranje novih rezervnih oružanih snaga u sklopu koraka na poboljšanju obuke i vojne spremnosti u trenutku tenzija Rusije sa Zapadom.

O formiranju novih rezervnih snaga se govorilo nekoliko godina, a ruski predsjednik je ovu odluku prvi put donio 2012. nakon reizbora za predsjednika, prenio je Rojters.

Najnoviji dekret ruskog predsjednika objavljen je u petak.

Nove snage će se razlikovati od postojećih rezervnih snaga jer će honorarno osoblje biti isplaćivano mjesečno i imati redovnu obuku.

Rusija već ima nekoliko miliona vojnih rezervista, među kojima su bivši vojnici, ali oni provode malo vremena na obuci, pošto postoje ograničenja koliko često mogu da budu pozvani.

Zvaničnici ministarstva odbrane su ranije saopštili da su nove rezervne snage zamišljene da imaju oko 5.000 ljudi u početku, što je relativno mali broj u državi koja ima oko 750.000 vojnika prve linije.

Stvaranje novih rezervnih snaga je odlagano zbog nedostatka finansijskih sredstava, izvijestili su ruski mediji.

U Putinovom dekretu se vladi nalaže da pronađe sredstva za finansiranje novih snaga iz postojećeg vojnog budžeta.

Bonus video: