U žestokim sukobima u Ukrajini 11 mrtvih

Savjet za bezbjednost Kijeva saopštio je rano jutros da su u protekla 24 sata zabilježena "neka od najintenzivnijih bombardovanja ukrajinske teritorije od potpisivanja (mirovnog) sporazuma u Minsku"
54 pregleda 0 komentar(a)
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ukrajina, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 15.07.2015. 14:52h

U najžešćim sukobima u Ukrajini u proteklih nekoliko sedmica poginulo je 11 ljudi, saopštili su ukrajinska vojska i proruske snage.

Savjet za bezbjednost Kijeva saopštio je rano jutros da su u protekla 24 sata zabilježena "neka od najintenzivnijih bombardovanja ukrajinske teritorije od potpisivanja (mirovnog) sporazuma u Minsku" u februaru, prenio je AFP.

U borbama je poginulo osam ukrajinskih vojnika, dok je 16 ranjeno, navodi se u saopštenju, u kome se ne precizira gdje je do okršaja došlo.

"Najnoviji događaji su još jedan pokušaj Rusije i njene marionete da unište sporazum iz Minska i obnove aktivne vojne sukobe", tvrdi se u saopštenju.

Proruske snage su izvijestile o pogibiji dva njihova borca i jednog civila u granatiranju na istoku zemlje.

Ujedinjene nacije vjeruju da je više od 6.500 ljudi poginulo, a blizu 1,5 miliona ostalo bez domova u konfliktu na istoku Ukrajine, koji je ukrajinski predsjednik Petro Porošenko obećao da će riješiti pošto je izabran na mjesto šefa države u maju 2014, navela je francuska agencija.

U dvodnevnoj posjeti Ukrajini od danas se nalazi pomoćnik američkog državnog sekretara Viktorija Nuland, a planom posjete predviđen je njen susret sa Porošenkom i premijerom Arsenijem Jacenjukom.

Bonus video: