Grčka: Parlament podržao sporazum sa kreditorima

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2015. 23:51h

Grčki parlament podržao je rano jutros predlog zakona o hitnim mjerama za vođenje pregovora i zaključivanje sporazuma sa Evropskim stabilizacionim mehanizmom (ESM), javile su agencije.

Vladajuća Siriza odobrila je Zakon, zahvaljujući podršci opozicionih partija, dok je nekoliko poslanika vladajuće koalicije, uključujući donedavnog ministra finansija Janisa Varufakisa, glasalo protiv.

Poslanici su o dokumenu glasali pojedinačno na plenarnoj sjednici skupštine.

Za sporazum sa kreditorima je glasalo 229 poslanika od ukupno 300 koliko ih sjedi u grčkom parlamentu.

Grčki premije Aleksis Cipras uputio je prije glasanja apel poslanicima da glasaju za sporazum sa kreditorima, rekavši da se ni on ne slaže sa njim ali da nema alternative.

"Ne vjerujemo u ovaj sporazum, ali smo prisiljeni da ga prihvatimo", rekao je Cipras poslanicima.

Rekao je i da neće pobjeći od svoje odgovornosti te da će krenuti sa političkim i socijalnim reformama kao i borbom protiv korupcije.

Neredi ispred parlamenta

Demonstranti su večeras bacili nekoliko desetina Molotovljevih koktela na policiju ispred parlamenta uoči ključnog glasanja za spasavanje sporazuma.

Policija je upotrijebila suzavac i biber-sprej kako bi rastjerala hiljade mladih koji su se okupili na protestu ispred parlamenta.

Kako prenose grčki mediji privedeno je oko 30 osoba.

Sukobi sa policijom počeli su nakon što su okupljeni demonstranti pokušali da zapale reporterski kombi jedne televizije.

Prije sukoba sa policijom, demonstranti su nosili transparente s natpisima "Ukinite paket pomoći!" i "NE politici EU, ECB i MMF!".. .

Protest su predvodili sindikat radnika u javnim službama POE-OTA, komunistički sindikat PAME, ljevičarska grupa ANTARSYA i omladina Sirize.

Ranije tokom dana, hiljade ljudi je mirnim maršem u Atini iskazalo svoje nezadovoljstvo mjerama štednje koje su spasile Grčku od bankrota, ali nametnule nove reforme zemlji koja je već duboko u krizi.

Grčki parlament kasno večeras, možda i poslije ponoći bi trebao da usvoji prve mjere iz sporazuma između Grčke i njenih povjerilaca, pri čemu premijera Aleksisa Ciprasa čeka velika borba sa neizvjesnim ishodom, prenosi AFP.

Nakon što je javnosti poručio da je preuzeo odgovornost i potpisao "dokument u koji ne vjeruje", Ciprasu preostaje da se uzda u istraživanje javnog mnjenja prema kojem, iako su podijeljeni oko uslova sporazuma, 70,1 odsto Grka smatra da bi parlament trebao da ga usvoji.

Grčki parlament ima 300 poslanika. Zna se da će za sporazum sa povjeriocima glasati tri najveće opozicione stranke - Nova demokratija, Pasok i Potami, koje zajedno imaju 106 poslanika.

"Zastupnici Nove demokratije uvijek glasuju po svojoj savjesti, a ona im kaže "da" za nastavak evropskog puta Grčke", rekao je privremeni predsjednik te konzervativne stranke Evangelos Meimerakis.

Što se vladajuće koalicije tiče, u kojoj su Siriza sa 149 poslanika i stranka desnice ANEL sa 13 zastupnika, puno je teže predvidjeti ishod glasanja.

Čak 32 poslanika Sirize prošle sedmice imala su rezerve prema samom učestvovanju Grčke u pregovorima tokom vikenda. Tokom dana je ponudila ostavku pomoćnica ministra finansija Nadia Valavani, ocijenivši da je "rješenje koje nam se nameće na tako deprimirajući način neodrživo".

Bivši ministar financija Janis Varufakis, kojeg je Cipras nazvao "odličnim ekonomistom, ali ne i dobrim političarem", nazvao je postignuti sporazum sa povjeriocima" novim Versajskim ugovorom", kopirao ga na svom blogu uz bezbroj kritičkih opaski, uz upozorenje posjetiocima - "Čitajte ovo i plačite".

Uoči debate u parlamentu, Cipras je pozvao na jedinstvo i poručio poslanicima da podrže zakonske mjere kako bi izašli u susret zahtjevima povjerilaca i da ne dozvole da mjere "prođu" samo zahvaljujući podršci opozicije.

Cipras je naglasio da ostaje na mjestu premijera zbog toga što ima parlamentarnu grupu na koju može da se osloni i da bi mu, u protivnom, bilo teško da obavlja tu dužnost.

On je rekao i da treba raspraviti da li je dilema postavljena pred vladu - sporazum ili "Grexit" - na mjestu ili nije.

"Ako neko misli da je ta prijetnja realna, mora da razmotri i posljedice nesklapanja sporazuma", rekao je grčki premijer.

Govoreći o alternativama koje Grčka ima pred sobom, Cipras je rekao i da bi prihvatanje plana njemačkog ministra finansija Volfganga Šojblea, koji predviđa i privremeni izlazak Grčke na najmanje pet godina iz eurozone, sa sobom nosi i element koji bi srušio vladu.

Ministar finansija Euklid Cakalotos, poručio je da grčka ljevica treba da prevaziđe stare stavove, inače zemlja neće imati budućnost.

"Mi nikad ne uljepšavamo situaciju", rekao je Cakalotos u parlamentu i dodao da je suviše rano procjenjivati sporazum, jer mnogo toga zavisi od onoga što će se dešavati na političkom nivou u Evropi.

Cakalotos je rekao i da će, tokom narednih nekoliko godina, Evropa biti na provjeri, a neka od pitanja biće i ona sada postavljena Grčkoj vladi - da li poštuje demokratiju, solidarnost i tako dalje.

Među mjerama o kojima grčki poslanici treba da se izjasne su: podizanje poreza na dodatu vrijednost (PDV), nezavisnost statističke službe, reforma penzionog sistema, jačanje finansijskog sektora, smanjenje nenaplativih zajmova i eliminisanje političkog uticaja na bankarski sektor, liberalizacija privrede, privatizacija elektrodistibucione mreže, reforma tržišta rada...

Galerija

Bonus video: