"SVE JE ISCENIRALA NJEMAČKA"

Novi udarac za Ciprasovu vladu: "Nezavisni Grci" su protiv sporazuma

Premijer Cipras u naredna dva dana mora da progura kroz parament nekoliko nepopularnih mjera, uključujući i povećanje poreza na dodatu vrijednost i penzionu reformu, kako bi sa kreditorima mogli da počnu pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Panos Kamenos, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Panos Kamenos, Foto: Reuters
14.02.2019. 11:35h

Manji koalicioni partner u vladi Grčke, desničarska partija Nezavisni Grci, saopštila je večeras da ne može da podrži danas postignuti sporazum Grčke sa kreditorima, nazivajući taj sporazum "državnim udarom koji predvodi Njemačka".

Lider Nezavisnih Grka, ministar odbrane Panos Kamenos, rekao je da ne planira da napusti vladu, ali da se neće pridružiti vladi nacionalnog jedinstva.

"Premijer ove zemlje suočio se s državnim udarom koji su iscenirale Njemačka i druge zemlje", rekao je Kamenos poslije sastanka s premijerom Aleksisom Ciprasom.

"Taj sporazum otvorio je mnoga nova pitanja... ne možemo se s tim složiti", rekao je Kamenos.

Najava manjeg koalicionog partnera novi je udarac za Ciprasovu vladu kojoj je mandat počeo prije pola godine, i koja se bori da sačuva većinu u parlamentu. 

Premijer Cipras u naredna dva dana mora da progura kroz parament nekoliko nepopularnih mjera, uključujući i povećanje poreza na dodatu vrijednost i penzionu reformu, kako bi sa kreditorima mogli da počnu pregovori o trećem paketu pomoći Grčkoj.

Cipras se suočava sa teškim zadatkom da u neophodnost tih mjera uvjeri i dio poslanika svoje partije, Sirize, s kojima bi trebalo da razgovara sjutra.