DRAMATIČNI PREGOVORI

Tusk vikao na Merkel i Ciprasa: Ne možete napustiti ovu sobu

Merkel i Cipras oštro su se sukobili oko veličine privatizacionog fonda, jer je Merkel zahtijevala da Grčka garantuje svojom imovinom, a Cipras je to smatrao ponižavajućim
23 komentar(a)
14.02.2019. 11:38h

Lideri eurozone su danas u Briselu postigli nagodbu da Grčka ostane članica zone eura i uz zahtjevane drastične reforme i uštede dobije od Evropske unije podršku od 80 milijardi eura da bi oporavila svoju privredu i državu i mogla da otplaćuje dug od 250 milijardi eura.

Dogovor je postignut, nije moglo bez drame. 

Britanski list Financial Times objavio je da su u jednom trenutku njemačka kancelarka Angela Merkel i grčki premijer Aleksis Cipras odlučili da napuste pregovore.

To je u posljednjem trenutku spriječio predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk.

"Oprostite, ali ne možete napustiti ovu sobu", povikao je Tusk.

Merkel i Cipras oštro su se sukobili oko veličine privatizacionog fonda, jer je Merkel zahtijevala da Grčka garantuje svojom imovinom, a Cipras je to smatrao ponižavajućim.

Nakon što je Tusk na njih vikao, francuski predsjednik Francuske Fransoa Oland, natjerao je Merkel i Ciprasa da odu u Tuskovu kancelariju gdje su dogovoreni detalji o privatizacionom fondu. 

Nije to bila jedina tačka sukoba, jer su se zemlje eurozone podijelile i oko stava treba li Grčku privremeno izbaciti iz eurozone ili ne.

"Njemačka je oštro pritiskala, željeli su Greksit. Odbio sam to rješenje" rekao je Oland.

"Sastanak je bio vrlo težak, čak i nasilan - otkrio je pak jedan od učesnika za Financial Times dok je drugi izjavio kako su Ciprasa na njemu "razapeli". 

Galerija