Turska: Uhapšeno 45 stranaca koji su htjeli da se priključe Islamskoj državi

Zapadne zemlje stalno zamjeraju turskoj vladi neutralan stav i nedostatak akcije prema radikalnim organizacijama koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada
1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.07.2015. 17:06h

Turske bezbjednosne snage uhapsile su tokom posljednja tri dana u jugoistočnom gradu Gacijantepu 45 stranaca koji su krenuli da se pridruže redovima terorističke organizacije Islamska država u Siriji, prenijela je danas agencija Dogan.

Ova hapšenja ukoliko se zvanično potvrde znak su jačanja djelovanja turskih vlasti protiv Islamske države nakon velike akcije u kojoj je 21 osumnjičeni pripadnik te ekstremističke grupe uhapšen u petak u četiri turska grada, uključujući i Istanbul.

Regruti Islamske države dolaze u Gacijantep autobusom kad stignu u Tursku, a odatle ilegalno prelaze obližnju granicu sa Sirijom.

Prema navodima agencije Dogan 25 ljudi uhapšeno je samo tokom današnjeg dana na autobuskoj stanici u Gacijantepu, uglavnom državljani Tadžikistana, većinski muslimanske bivše sovjetske republike.

Isti izvor je naveo da su mnogi doputovali sa ženama i djecom.

Turska se smatra glavnim tranzitnim mjestom regruta Islamske države, uglavnom iz Evrope, ka Siriji.

Zapadne zemlje stalno zamjeraju turskoj vladi neutralan stav i nedostatak akcije prema radikalnim organizacijama koje se bore protiv režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada.

Turska je uvijek demantovala te navode.

Turski mediji već dvije nedjelje navode da vlada planira vojnu operaciju u Siriji čiji je cilj da se ekstremisti odbiju daleko od turske granice, a istovremeno da se zaustavi napredovanje kurdskih snaga koje se u Siriji bore protiv ekstremista, i koje sada drže veliki dio zone duž tursko-sirijske granice.

Turski premijer Ahmet Davutoglu je međutim prošle nedjelje dao uvjeravanja da se ne planiraju skore operacije u Siriji.

Turska je ojačala svoje bezbjednosne mjere duž granice sa Sirijom duge 900 kilometara.

Akcije protiv ekstremista uslijedile su poslije ovonedjeljne posjete Ankari delegacije visokih američkih zvaničnika.

Dvije strane su se saglasile da ojačaju saradju u borbi protiv Islamske države.

Bonus video: