Ašamlanu devet godina zatvora: Regrutovao za džihad, hvalio terorizam...

Ašamlan je francuski državljanin, koji je optužen za planiranje napada, među kojima su košer prodavnice i drugi jevrejski poslovi u Parizu, otmicu i mučenja jevrejskog sudije u Lionu i prijetnje Francuskoj
1 komentar(a)
Mohamed Ašamlan, Foto: Beta-AP
Mohamed Ašamlan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 10.07.2015. 19:25h

Pariski sud osudio je danas šefa rasturene francuske mreže radikalnih islamista "Forsane Aliza", Mohameda Ašamlana na devet godina zatvora, zbog regrutovanja boraca za džihad, planiranja napada na jevrejske ciljeve i hvaljenja terorizma.

Presuda dolazi u vrijeme, kada Francuska pokušava da spriječi ekstremističko nasilje marginalizovanih muslimana, prenosi AP.

Ašamlan je francuski državljanin, koji je optužen za planiranje napada, među kojima su košer prodavnice i drugi jevrejski poslovi u Parizu, otmicu i mučenja jevrejskog sudije u Lionu i prijetnje Francuskoj.

Ostalih 13 članova grupe, koji su kao i njihov vođa, osuđeni za zločinačko udruživanje u terorističkim poduhvatima, osuđeni su do šest godina zatvora, osim jedne žene, koja je dobila uslovnu kaznu od 12 mjeseci.

Presuda je došla šest mjeseci poslije napada na košer supermarket i satirični nedjeljnik Šarli Ebdo, kada je ostalo 20 mrtvih, među kojima i trojica muslimanskih napadača.

Ašamlan je rekao da je grupu formirao 2010. godine, da je suprotstavi pretjeranom strahu od islama i da kanališe energiju mladih muslimana. On je rekao da ga je privlačio islam, ali je negirao bilo kakve nasilne namjere i terorističku inspiraciju.

Grupa je raspuštena 2012. godine, kada su njeni osumnjičeni članovi pohapšeni. Sudija Dominik Piot je izjavila da je sud zaključio da je Ašamlan namjeravao da izvrši akt terorističke prirode.

Ona je navela niz razgovora preko Interneta, uklučujući i onaj u kom je Ašamlan pohvalio Mohameda Meraha, koji je ubio troje djece i rabina u jevrejskoj školi u Tuluzu i tri francuska padobranca, prije nego što ga je policija ubila.

U drugom razgovoru, on je rekao da želi da rani Franacusku i poredio je sebe sa Osamom bin Ladenom.

Bonus video: