Hoće li Merkel žrtvovati politički kredibilitet ili ugroziti imidž "kraljice Evrope"

Naslovi Bilda i Špigla oslikavaju balansiranje Angele Merkel koje je zasad u posljednjih pet godina bilo uspješno: pomaganje zamljama u problemima da prihvate teže budžetske rezove i reforme dok je uvjeravala Njemce da brani njihove interese i vrijednosti
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 16:19h

Njemačka kancelarka Angela Merkel s približavanjem krajnjeg roka za iznalaženje rešenja za Grčku suočena je s jednim od najtežih izazova svoje 10-godišnje vladavine - da žrtvuje politički kredibilitet kod kuće odobravanjem pomoći Grčkoj ili da ugrozi imidž "kraljice Evrope" zadržavanjem čvrstog stava prema Grčkoj koji bi je natjerao da napusti eurozonu.

Uoči samita eurozone njemački visoktiražni Bild je prikazao Merkel s pruskim šljemom i porukama "danas nam je potrebna gvozdena kancelarka" i "bez novih milijardi za Grčku".

Nedjeljnik Špigl (Der Spiegel) s druge strane prikazo ju je među grčkim ruinama s natpisom i porukom "ako euro padne, vođstvo Merkel pada".

Naslovi Bilda i Špigla oslikavaju balansiranje Angele Merkel koje je zasad u posljednjih pet godina bilo uspješno: pomaganje zamljama u problemima da prihvate teže budžetske rezove i reforme dok je uvjeravala Njemce da brani njihove interese i vrijednosti.

Od kada je grčki premijer Aleksis Cipras sazvao referendum o zahtjevima kreditora, ona se vratila na svoju frazu "ako euro padne, Evropa pada" što je Šprigl ironično parafrazirao.

Na početku dužničke krize ona je koristila tu frazu kao upozorenje da će neuspjeh zajedničke valute ugroziti ideju evropskog jedinstva. Sada je poruku nešto promijenila: opasnost za euro dolazi od nepoštovanja pravila i načela "pomoć za reforme".

Odluka o budućnosti Grčke ne leži samo na Angeli Merkel, ali će ona kao liderka najveće evropske ekonomske sile i ličnost snažno povezana s naporima za pomoć u eurozoni, biti prva meta za svaljivanje krivice ako stvari krenu na loše.

"Ona zna da bi Greggzit (izkazak Grčke iz eurozone) značio neuspjeh njene krizne politike u proteklih pet godina", rekao je Julin Rapold iz Njemačkog savjeta za spoljnu politiku.

On dodaje da bi kancelarka bila percipirana kao osoba koja je izgurala Grčku iz eura, ali sada ima malo prostora za manevrisanje u sopstvenoj Demohrišćanskoj uniji pri čemu je njemačko stanovništvo sve skeptičnije.

Ako se kreditori s Grčkom sporazumiju o pomoči, Merkel će morati da u Bundestagu dobije mandat za otvaranje pregovora, kao i odobrenje za treći paket pomoći. Iako njena vlada ima podršku četiri petine poslanika, Merkel će nastojati da pomoć Atini prate oštre mjere štednje, kako bi izbjegla pobunu među konzervativcima.

Mali dio konzervativnih poslanika se već dugo protivi mjerama pomoći članicama eurozone i naznačili su da će biti protiv dalje pomoći Grčkoj, posebno sada pošto su u Atini sada na vasti ljevičari.

Ipak, ocjenjuje agencija Asošiejted pres, Merkel ima veliki politički kapital i iskustvo da izađe iz teške situacije, pošto je dugo uspijevala s opreznim pristupom politici i izbjegavanjem nepredvidivih rizika.

Merkel, mada je izbjegavala da direktno govori o izlasku Grčke iz eurozone, djeluje kao da je položila temelj za tu mogućnost.

Kada je Cipras raspisao referendum, Merkel je optužila Grčku da ne želi kompromis, ali u parlamentu poručila: "Mnogo je toga u pitanju. Svijet nas posmatra".

"Ali budućnost Evrope nije u pitanju; budućnost Evrope bi bila u pitanju ako bismo zaboravilo ko smo i šta nas čini snažnijim: zajednica prava i odgovornost. Ako to zaboravimo, euro će propasti i s njim Evropa", rekla je Merkel u Bundestagu.

Bonus video: