Turska: Uhapšen 21 osumnjičeni pripadnik Islamske države

Zapad često optužuje Tursku da ne radi dovoljno da bi spriječila priliv džihadista preko svoje 911 kilometara dugačke granice sa Sirijom
2 komentar(a)
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
hapšenje, lisice, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.07.2015. 11:33h

Turska policija je danas privela 21 osobu za koje se sumnja da pripadaju džihadističkoj grupi Islamska država, među kojima su i tri stranca, objavili su turski mediji.

Hapšenja su izvedena u sklopu policijskih racija u više turskih gradova, uključujući Istanbul, kao i provinciju Sanliurfa u blizini sirijske granice, prenijela je agencija AFP.

Privedene osobe se sumnjiče da su pomagale IS da regrutuje članove iz Evrope.

Uhapšeni stranci, čija nacionalnost nije objavljena, planirali su da iz Turske prebjegnu u Siriju, objavili su turski državni mediji.

To je dosad najveća policijska akcija u Turskoj usmjerena protiv osumnjičenih pripadnika Islamske države, kao i prvi put da su hapšenja navodnih džihadista izvršena u tako velikom gradu poput Istanbula, navodi AFP.

Policija je u racijama izvedenim rano jutros takođe zaplenila oružje, municiju, dokumente koji pripadaju IS, kao i elektroničku opremu i vojne uniforme.

Zapad često optužuje Tursku da ne radi dovoljno da bi spriječila priliv džihadista preko svoje 911 kilometara dugačke granice sa Sirijom, ali zvanična Ankara odlučno odbacuje te optužbe i ističe da strogo obezbjeđuje granicu.

Bonus video: