Lisenko: Poginula dva, ranjeno 10 ukrajinskih vojnika

Porošenko je rekao da je zadovoljan radom nove službe u Kijevu - patrolne policije
1 komentar(a)
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ukrajina, vojska, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.07.2015. 18:31h

Dva ukrajinska vojnika su poginula i deset je ranjeno u poslednja 24 časa u istočnoj Ukrajini koju drže proruski pobunjenici, izjavio je danas u Kijevu portparol Vojske, Andrij Lisenko izrazivši zabrinutost zbog "povećane subverzivne i terorističke prijetnje".

Lisenko je optužio proruske separatiste da koriste "novo teško naoružanje" i da šalju "grupe za sabotažu" u djelove istočne Ukrajine pod kontrolom vlasti.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko izjavio je danas da je znatno povećan nivo diverzantske i terorističke prijetnje u regionima izvan tzv. zone sprovođenja antiterorističke operacije, koja se nalazi na istoku zemlje, prenijele su agencije.

On je kazao i da se znatno povećao stepen prijetnje subverzivnih i terorističkih akcija van područja ratnih dejstava, rekao je i ukrajinski predsednik Petro Porošenko na sastanku u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Porošenko je dodao da je u cijeloj zemlji u porastu kriminal, posebno šverc oružja.

Ukrajinski predsjednik je rekao i da su dvije strane u Lugansku razmijenile 20 zarobljenika što su pobunjenički izvori potvrdili.

Porošenko je na sjednici sa čelnicima Ministarstva unutrašnjih poslova rekao da kriminalci koriste situaciju u kojoj je znatan dio snaga i resursa policije koncentrisan na "borbu protiv pojava i posljedica ruskog hibridnog rata protiv Ukrajine", prenijela je agencija UNN.

Predsjednik Ukrajine je dodao da je kriminogena situacija ove godine, prije svega, uslovljena nezakonitim djelovanjem "nelegalnih terorističkih formacija u Donjeckoj i Luganskoj oblasti", kao i pojavom nelegalne trgovine "znatnom količinom vatrenog oružja, eksploziva, municije" i "aktiviranjem lica sklonih kršenju zakona".

Porošenko je, takođe, rekao da je zadovoljan radom nove službe u Kijevu - patrolne policije.

"Nova policija je kao neka bajka. Takva, kakva je nova policija u Kijevu, treba da bude čitava policija u okviru globalne reforme MUP i čitavog sistema pravosudno-policijskih organa", prenela je RIA Novosti.

Ta ruska agencija prenosi i izjavu ministra policije Arsena Avakova da formiranje nove policije nailazi na otpor dosadašnje strukture i da je u kijevskoj komandi veće nekoliko njih zbog toga otpušteno.

"Na one koji se opiru i žele da žive po starom, vršićemo uticaj da se promijene, otpuštaćemo i slaćemo na sud. Takva je logika procesa. Često oštra prema pripadnicima. Ali, tako će biti", naveo je on.

Ukrajinska skupština je 2. jula usvojila zakon o nacionalnoj policiji, koja predviđa reformu MUP.

Patrolna policija počela je da funkcioniše u Kijevu 4. jula, a do kraja godine planirano je njeno formiranje i u drugim većim gradovima.

Porošenko je rekao da će u MUP-u funkcionisati nacionalna policija, državna služba za vanredne situacije, državna migraciona služba, državna pogranična služba i nacionalna garda.

Rojters prenosi da se Porošenko i vlada nadaju da će nova policija pomoći u borbi protiv proširene korupcije u Ukrajini.

Prvih 2.000 novih pripadnika, koje su obučavale snage SAD i Kanade, položili su zakletvu na svečanosti tokom vikenda, obećavajući da se odriču primanja mita, koji je dugo povezivan sa njihovim poslom.

Bonus video: