VRIJEDAN 2,2 MILIJARDE DOLARA

Gasprom raskinuo ugovor s Italijanima za gradnju Turskog toka

"Radovi na gasovodu Turski tok će se nastaviti, budući da Gasprom planira da uskoro počne pregovore sa potencijalnim (novim) izvođačima radova", navodi se u saopštenju ruske kompanije
61 pregleda 0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.07.2015. 12:05h

Ruski gasni gigant Gasprom raskinuo je 2,2 milijarde dolara vrijedan ugovor sa italijanskom kompanijom Saipem o izgradnji prvog kraka gasovoda Turski tok koji ide ispod Crnog mora, saopštila je danas ta ruska kompanija, prenosi agencija Interfaks.

Kao razlog za raskid ugovora, Gasprom navodi nemogućnost postizanja dogovora o komercijalnim i radnim pitanjima vezanim za projekat, prenosi njujorška agencija Blumberg.

Pored toga, Gasprom je saopštio da je nemoguće početi gradnju gasovoda, pošto su se pregovori o međuvladinom ugovoru sa Turskom odužili.

"Radovi na gasovodu Turski tok će se nastaviti, budući da Gasprom planira da uskoro počne pregovore sa potencijalnim (novim) izvođačima radova", navodi se u saopštenju ruske kompanije.

Podmorsku dionicu "Turskog toka" činice četiri linije, a svaka će imati kapacitet od 15,75 milijardi kubnih metara.

Gasovod će prolaziti rutom od 660 kilometara "Južnog toka", dok će 250 kilometara ići novom rutom ka evropskom dijelu Turske.

Preporučujemo za Vas