TVRDI DA NIJE KRIV

Berluskoni osuđen na tri godine, ali neće ići u zatvor

U tužbi je navedeno da je Berluskoni 2006. platio mito Serđu de Gregoriju, tadašnjem senatoru iz partije "Italija vrijednosti" da pređe u njegovu Stranku slobode i tako pomogne u rušenju vlade lijevog centra koja je u to vrijeme bila na vlasti
0 komentar(a)
Silvio Berluskoni, Foto: Beta-AP
Silvio Berluskoni, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 08.07.2015. 19:30h

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni proglašen je danas krivim i osuđen na tri godine zatvora zbog podmićivanja senatora Serđa de Gregorija 2006. u nastojanju da sruši tadašnju vladu lijevog centra.

Sud u Napulju, izrekao je Berluskoniju i zabranu obavljanja javne funkcije u narednih pet godina, rekao je sudija u presudi koja je uživo emitovana na televizijskim mrežama, prenio je Rojters.

Berluskoni, koji je četiri puta bio premijer Italije i koji nastoji da se vrati na političku scenu, demantovao je optužbe.

On, međutim, neće morati da služi kaznu zbog principa zastarjelosti koji stupa na snagu kasnije ove godine, prije početka bilo kakvog žalbenog postupka.

U tužbi je navedeno da je Berluskoni 2006. platio mito Serđu de Gregoriju, tadašnjem senatoru iz partije "Italija vrijednosti" da pređe u njegovu Stranku slobode i tako pomogne u rušenju vlade lijevog centra koja je u to vrijeme bila na vlasti.

Medijski tajkun Berluskoni bio je uvučen u seriju sudskih procesa da bi ranije ove godine, zbog utaje poreza, odslužio jednogodišnju kaznu obavljanja društveno-korisnog rada.