Verhofštat Ciprasu: Jeste li izborna nesreća ili revolucionarni reformator

"Pokažite da ste pravi lider, a ne lažni prorok", rekao je Verhofštat Ciprasu
0 komentar(a)
Gi Verhofštat, Foto: Reuters
Gi Verhofštat, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.07.2015. 22:02h

Lider grupacije liberalnih evropskih stranaka u EP i bivši premijer Belgije Gi Verhofštat kazao je danas da je ljut zato što Evropa "pet godina mjesečari, a posljednjih mjeseci trči prema grekzitu", odnosno izlasku Grčke iz eurozone, i zbog toga što grčki premijer Aleksis Cipras stalno priča o reformama, a dosad nije predstavio detaljne reforme koje bi primijenila zvanična Atina.

"Nećemo vi i ja i članovi ovog parlamenta platiti cijenu toga, platiće je obični grčki građani", kazao je Verhofštat Ciprasu u Evropskom parlamentu.

On je Ciprasu rekao i da postoji samo jedno rješenje problema, a to je da u narednih 48 časova izađe sa konkretnim predlogom reformi.

"Ako treba, lično ću doći u Atinu i diskutovati o tome. Šta ću kad volim izazove. Ove stvari morate da uradite: Okončajte klijentelistički sistem - naime od 13 direktora u Ministarstvu prosvjete 12 su bili iz Sirize, morate da smanjite broj zaposlenih u javnom sektoru iako je to ljevičarima teško, morate da banke u državnom prevedete u privatno vlasništvo, morate da okončate privilegije za vojsku, Grčku pravoslavnu crkvu, stanovnike grčkih ostrva i političke stranke. Sve ovo sklopite u jedno i predložite konkretan paket reformi i siguran sam da ćemo naći rješenje za problem", rekao je Verhofštat.

Ciprasu je poručio i da on to može da uradi jer nijedan grčki premijer u istoriji nije imao tako jak mandat kao što ga ima Cipras.

"Ovo nije rasprava o tome ko je stariji, kokoška ili jaje. Imate izbor, da li želite da budete zapamćeni kao izborna nesreća koja je svoj narod učinila siromašnijim ili gospodine Cipras želite da budete zapamćeni kao revolucionarni reformator. Pokažite da ste pravi lider, a ne lažni prorok", rekao je Verhofštat Ciprasu.

Ciprasu nije bilo nimalo prijatno dok je Verhofštat govorio.

Bonus video: