Ko će se naći na "patriotskoj stop listi": Rusija zabranjuje 12 NVO

Taj zakon će omogućiti ruskim tužilaštvima, uz usaglašavanje s Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, da strane organizacije proglase nepoželjnima u Rusiji, a potom i da ih zatvore
74 pregleda 0 komentar(a)
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Rusija, Ruska zastava, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 07.07.2015. 13:26h

Na listi nepoželjnih stranih nevladinih organizacija (NVO) u Rusiji, kojima može biti zabranjen rad, naći će se 12 organizacija.

To je izjavila Valentina Matvijenko, predsjednica gornjeg doma ruskog parlamenta, Savjeta federacije, koji je pripremio spisak.

Matvijenko je novinarima rekla da će sjutra biti poznati nazivi organizacija na "patriotskoj stop listi", napravljenoj u skladu s nedavno usvojenim zakonom.

Taj zakon će omogućiti ruskim tužilaštvima, uz usaglašavanje s Ministarstvom spoljnih poslova Rusije, da strane organizacije proglase nepoželjnima u Rusiji, a potom i da ih zatvore.

"Na sjutrašnjem zasijedanju (Savjeta federacije) usvojićemo zahtjev tužilaštvu i MSP-a i predložićemo im svoju patriotsku stop-listu, koja će uključiti 12 stranih organizacija koje rade na teritoriji Rusije. Mi znamo o radu tih organizacija, njihov rad ima izrazito politički karakter", rekla je Matvijenko.

Ona je navela da spisak nije konačan, da tužilaštvo i MSP treba da počnu provjeru o tome koliko je rad tih NVO u skladu s ruskim zakonima.

"Ako njihov rad krši rusko zakonodavstvo, biće uključeni u spisak nepoželjnih organizacija", kazala je Matvijenko i dodala da organizacije s liste imaju pravo da odluku ospore na sudu.

Ona je objasnila da se sastavljanje patriotskih stop-lista odvija po inicijativama regiona "koji su zabrinuti što na njihovim teritorijama rade ove ili one NVO, dobijaju sredstva iz inostranstva, a pri tom su politički aktivni".

Portal Gazeta ranije je pisao da se na spisku nepoželjnih organizacija mogu naći Amnesti Internešnal (Amnesty International), Hjumans rajtsd voč (Human Rights Watch), Fridom Haus (Freedom House) i da njihov rad može biti zabranjen.

Razmatra se i zabrana Fonda Ford (SAD), Fonda Robert Boš (Njemačka) i Fonda Čarls Stjuart Mot (SAD), navodi portal.

Bonus video: