EU: Novinari moraju raditi bez straha od progona

"Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode," stoji se u saopštenju koje je izdala visoka predstavnica EU Federika Mogerini
2 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.12.2018. 01:43h

Evropska unija ukazuje da su sve zemlje, bilo da su unutar Unije ili van nje, dužne da štite slobodu izražavanja i sigurnost novinara, navodi se u saopštenju koje je danas izdala visoka predstavnica EU Federika Mogerini povodom Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima, 2. novembra.

"Od svih očekujemo da ojačaju preventivne mjere, mobilišu sve aktere i stvore mehanizme nacionalne bezbjednosti", u skladu sa UN Akcionim planom o bezbjednosti novinara i pitanja nekažnjivosti, navodi se u saopštenju.

U saopštenju se odaje priznanje svim novinarima širom svijeta koji su izgubili život i bili meta napada u obavljanju svog posla.

"Slobodno novinarstvo je okosnica slobodnih društava i njegovo podrivanje znači podrivanje sopstvene slobode," navodi se u saopštenju.

U saopštenju se navodi se da demokratija ne može da živi bez slobodnih, raznolikih i nezavisnih medija, i da novinari i mediji širom svijeta pozivaju na odgovornost države, državne zvaničnike, korporacije i društvo za njihova djela.

"Međutim suviše mnogo njih suočeni su prijetnjama i napadima samo zato što rade svoj posao dok počinioci takvih napada često djeluju potpuno nekažnjivo", navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da ubistva istražnih novinara Dafne Karuana Galicija i Jana Kucijaka u zemljama EU pokazuju da ni jedna oblast na svijetu nije imuna na ovo. Takođe se traži od Saudijske Arabije da sprovede "detaljnu, vjerodostojnu i transparentnu" istragu u ubistvo saudijskog novinara Džamala Kašogija u konzulatu u Istanbulu.

EU navodi da insistira na jasnoći okolnosti smrti novinara i na tome da odgovaraju svi oni koji su za to odgovorni.

EU navodi da u mnogo zemalja postoji zabrinjavajuća tendencija da se erodira i smanji prostor za slobodno novinarstvo, često tako što se neselektivno dovodi u pitanje vjerodostojnost medija da bi se njihov rad diskreditovao i oslabio.

"Novinarima je potrebno okruženje gdje mogu da rade sigurno i bezbjedno... bez straha od uznemiravanja, političkih pritisaka, ceznure ili progona. Robustni pravni sistem mora da štiti medijske kuće i novianre širom svijeta tako da mogu da obavljaju svoj posao potpuno nezavisno", navodi se u saopštenju.

EU dodaje da se u vremenima kada rastu dezinofmacije mora garantovati bezbjednost novinara da bi im se dozvolilo da promovišu tačno izvještavanje za dobrobit i interes svih građana.

EU će, kako se navodi, nastaviti da koristi sve odgovarajuće spoljnopoliltičke i finansijske instumente da ojačaju kvalitet novinarstva, pristup javnim informacijama i slobodu izražavanja.