"Cipras nam je dao nadu, pokušavaju da nam je oduzmu"

Jedan pristalica Ciprasove "Sirize", koji je u ranim jutarnjim satima izašao na glasanje, ocijenio je da velika većina građana Grčke podržava odbijanje predloga međunarodnih povjerilaca
5 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.07.2015. 14:01h

Žitelji Atine uglavnom podržavaju odluku vlade o održavanju referenduma o predloženom sporazumu sa povjeriocima.

"Ne vjerujem da je ovaj referendum od posebnog značaja. On samo predstavlja za Grke uobičajenu primjenu demokratije", kazala je poslije glasanja jedna Atinjanka u izjavi Tanjugovom specijalnom izvještaču.

Ona je podsjetila da su u staroj Grčkoj referendumi održavani često i da Grci vole demokratiju, nezavisnost i pravdu.

Premijer Aleksis Cipras je, prema njenim riječima, dao građanima nadu, koju sada pojedine zemlje EU pokušavaju Grcima da oduzmu.

Ona je istakla da ovaj referendum ne treba smatrati kao glasanje "protiv" i "za" Evropu.

"Mi Grci volimo EU i Evropljane. Želimo ujedinjenu Evropu i euro kao zajedničku valutu. Ovaj referendum nema nikakve veze sa tim. Mi smo dio Evrope i ne možemo zamisliti da budemo izvan nje", istakla je ona, ukazujući da postoje pokušaji da se to pogrešno tumači.

Jedan pristalica Ciprasove "Sirize", koji je u ranim jutarnjim satima izašao na glasanje, ocijenio je da velika većina građana Grčke podržava odbijanje predloga međunarodnih povjerilaca.

On je izrazio uvjerenje da će na referendmu 70 odsto glasati sa "Oxi" (ne), a 30 procenata sa "Nai" (da).

Jedna grupa mladih Atinjana izražava zadovoljstvo što se održava referendum o ovako važnom pitanju.

Oni ističu da je posebno za mlade važno da su pozvani da odluče o primjeni nekih mjera u zemlji.

"To je najdemokratskiji put za građane da odlučuju o budućnosti. Posebno za našu generaciju je važno da imamo mogućnost da odlučujemo o budućnosti koja je pred nama", kazala je jedna studentkinja.

Istovremeno je rekla da ne brine šta će se desiti od ponedjeljka, već da je važno da su se Grci probudili i ponovo počeli da traže demokratiju, ravnopravnost, socijalnu pravdu, zakone koji bi zaštitili većinu ljudi, to jest siromašne, a ne bogate.

"Ne zanima nas šta će se desiti od ponedjeljka, jer šta god da se dogodi znamo da smo jedinstveni", naglasili su mladi Grci.

U Grčkoj se danas oko 10 miliona Grka izjašnjava na referendumu, o predloženom sporazumu sa povjeriocima, koji predviđa dodatne restriktivne mjere štenje u zamjenu za finansijsku pomoć za spašavanje privrede.

Biračka mjesta otvorena su jutros nešto poslije sedam sati po lokalnom vremenu, a građani će moći da glasaju do 19 sati.

Prvi preliminarni rezultati, kako je najavljeno, biće objavljeni oko 21 sat.

Na referendumu pravo glasa ima 9.855.029 birača koji će se sa "da" (Nai) ili "ne" (Oxi) izjašnjavati na ukupno 19.159 biračkih mjesta širom Grčke.

Bonus video: