Referendum u Grčkoj - o čemu se i kako se glasa

Drugi glasački listić je prazan list papira čije ubacivanje u glasačku kutiju omogućava građanima da iskažu da odbijaju da odgovore na referendumsko pitanje. Na isti način će se računati i listići s referendumskim pitanjem ako na njima nije označen odgovor
3 komentar(a)
Grčka referendum, Foto: Reuters
Grčka referendum, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.07.2015. 14:19h

Na sjutrašnjem referendumu o prihvatanju ili odbijanju predloga povjerilaca o sporazumu s Grčkom da bi joj isplatili posljednju tranšu kreditne pomoći od sedam milijardi eura, glasaće se od sedam ujutro do sedam sati uveče.

Zvanični rezultat referenduma bi trebalo da bude poznat najkasnije dva sata kasnije, najavilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Na referendumu će odluka biti donijeta uz pomoć dva listića.

Na jednom piše: "Da li treba prihvatiti predlog sporazuma koji su Evropska komisija i Međunarodni monetarni fond podnijeli Eurogrupi 25.06.2015, a koji ima dva dijela koji čine taj predlog? Naslov prvog dokumenta je 'Reforme za kompletiranje Tekućeg programa i poslije njega', a naslov drugog je 'Preliminarna analiza održivosti duga' ".

Izjašnjavanje se obavlja odabirom jednog od dva odgovora uz to pitanje: "NE PRIHVATA SE/NE" ili "PRIHVATA SE/DA", tako što se krstićem označi "kućica" uz odabrani odgovor.

Drugi glasački listić je prazan list papira čije ubacivanje u glasačku kutiju omogućava građanima da iskažu da odbijaju da odgovore na referendumsko pitanje. Na isti način će se računati i listići s referendumskim pitanjem ako na njima nije označen odgovor.

Da bi referendum važio, potrebno je da na glasanje dođe bar 40% biračkog tijela. Na januarskim izborima je glasalo 6,330,786 glasača - 63.9% od ukupno 9,911,495 tada registrovanih.

Na referendumu će sjutra prvi put glasačko pravo moći da koriste svježi osamnaestogodišnjaci što je sada 108.371 stanovnik Grčke.

Grci glasaju u mjestu rođenja, osim ukoliko nisu zatražili i dobili odobrenje da glasaju u mjestu gdje žive, a birački spiskovi su posljednji put ažurirani pred prijevremene poslaničke izbore održane 25. januara ove godine, a ista će biti i procedura glasanja i izborne i nadzorne komisije na 4.800 glasačkih mjesta.

Glasači će se na biračkom mjestu identifikovati ličnom kartom i pasošem, čak i ako im je važenje isteklo, vozačkom dozvolom ili zdravstvenom knjižicom.

Ovog puta zbog kratkog roka od zakazivanja do održavanja referenduma, nije bilo moguće pripremiti glasanje Grka u inostranstvu i iseljenika, prenose danas grčki mediji.

Zbog putovanja građana u mjesta rođenja da bi glasali na referendumu, željezničke, međugradske autobuske i avionske karte već se prodaju s popustom od 25 do 50 odsto. Tokom čitavog sjutrašnjeg dana, neće se naplaćivati putarina na auto-putevima i mostarina na mostu koji na Peloponezu povezuje sjever i jug Grčke. Besplatan je i promet gradskom drumskom obilaznicom oko Atine.

Besplatne telefonske razgovore, SMS-poruke i internet su korisnicima već dala sva četiri provajdera mobilne telefonije i interneta u Grčkoj.

Iako je formalni uzrok prijevremenih januarskih izbora bila nemogućnost Skupštine da izabere novog predsjednika Grčke, pravi razlog nesloge među poslaničkim grupama, te i pada Vlade i izbora, takođe je bio sporazum grčke države s povjerocima.

Tadašnja vlada je prihvatila uslove povjerilaca za pružanje kreditne podrške Grčkoj za otplatu dugova uz privredne i druge reforme i privatizaciju državne imovine kao uslov za to, u okviru programa prihvaćenog maja 2010. godine koji je trebalo da važi do marta 2015.

U tom periodu Grčka je trebalo da ukupno dobije 245,6 milijardi eura dugoročnog kredita uz moratorijum na kamatu do 2020. godine, i da privatni kreditori - banke restrukturiraju ostatak duga otpisivanjem 127.1 milijarde 2012. godine, a da ostalo prebace iz kratkoročnih obveznica s visokom kamatom u dugoročne obveznice s niskom kamatom.

Posljednja faza tog programa, te i isplata posljednje tranše kreditne pomoći, nije sprovedena jer su povjerioci zahtjevali da o tome ponovo pregovaraju s novom vladom, a ona je, poslije gotovo pet mjeseci pregovora, sporazum o tome odbila prije dvije nedjelje, te se o njegovom prihvatanju glasa na sjutrašnjem referendumu.

Kakva god bila odluka građana na referendumu, Vlada Grčke će morati da o otplati duga ponovo pregovara s povjeriocima.

Bonus video: