"CILJ NIJE ISPUNJEN"

Putin: Zapadne sankcije nisu uspjele da podijele rusko društvo

Reagujući na produžetak evropskih sankcija Rusiji i prijetnje SAD uvođenjem novih, on je rekao da Rusija "ne očekuje da njeni geopolitički protivnici revidiraju svoje neprijateljske mjere u skorijoj budućnosti"
5 komentar(a)
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.02.2019. 14:21h

Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas u Moskvi da zapadne zemlje, uvođenjem sankcija Rusija zbog ukrajinske krize, nisu uspjele da podijele rusko društvo i postignu svoj cilj.

Putin je na sastanku ruskog Savjeta za nacionalnu bezbjednost rekao da "Zapad želi da kazni Rusiju zbog njene nezavisne politike".

Reagujući na produžetak evropskih sankcija Rusiji i prijetnje SAD uvođenjem novih, on je rekao da Rusija "ne očekuje da njeni geopolitički protivnici revidiraju svoje neprijateljske mjere u skorijoj budućnosti".

Na sastanku Savjeta za bezbjednost razmotrena je mogućnost uvođenja "selektivnih mjera odmazde protiv određenih zapadnih zemalja, među kojima je Finska".

Finska je nedavno odbila vizu predsjedniku donjeg doma ruskog parlamenta - Dume, Sergeju Nariškinu, koji je se nalazi na spisku ruskih zvaničnika pod sankcijama Evropske unije (EU) i koji je trebalo da prisustvuje sastanku OEBS-a u Helsinkiju.

Rusija bi mogla da ukine povoljne uslove finskim trgovcima drva, ocijenila je agencija AP.

Putin je rekao da bi njegova zemlja trebalo da uvede "dodatne sistematske mjere u nekim ključnim sektora", ne precizirajući u kojim ni protiv kojih zemalja bi te mjere bile uvedene.

Međutim, sekretar Savjeta za nacionalnu bezbjednost Rusije Nikolaj Patrušev okrivio je SAD za ukrajinsku krizu.

"SAD su inicirale sva ova dešavanja u Ukrajini. Inicirale su ulične proteste i postavile sadašnje vlasti", rekao je Patrušev, dugogodišnji Putinov poručnik i veteran bivše ruske obavještajne službe KGB.

Prema njegovim riječima, rešavanje konflikta u istočnoj Ukrajini "u potpunosti zavisi od SAD".