MIRNO NAKON SUKOBA U CENTRU ATINE

Cipras pozvao Grke da kažu "ponosno ne"

"U nedjelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi - odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno", rekao je Cipras
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.04.2019. 14:23h

Premijer Grčke Aleksis Cipras poručio je hiljadama svojih pristalica okupljenih u Atini da na referendumu u nedjelju zaokruže "ponosno ne", da bi "dostojanstveno živjeli u Evropi".

Cipras je odbacio upozorenja lidera EU da bi "ne" na referendumu značilo izlazak Grčke iz eurozone.

"U nedjelju ne odlučujemo samo o tome da li ćemo ostati u Evropi - odlučujemo o tome da u Evropi živimo dostojanstveno", rekao je Cipras.

U Atini su organizovana dva rivalska skupa. Situacija se smirila nakon sukoba demonstranata sa policijom koja je koristila i šok bombe.

Na samo 800 metara udaljenosti, dva rivalska skupa u centru Atine okupila su oko 25.000 protivnika programa međunarodnih kreditora za spas Grčke i oko 22.000 onih koji će na referendumu u nedjelju glasati za te mjere.

Početak okupljanja onih koji podržavaju vladin predlog i opciju "ne" na referendumu, obilježio je sukob policije i nekoliko desetina demonstranata.

U jednom trenutku policajci su bacili i šok bombe, javljaju grčki mediji.

Rojters prenosi da je sukob sa demonstrantima, koji su uglavnom bili obučeni u crno i nosili kacige, brzo smirio.

Demonstranti ispred stadiona "Panatinaikosa", koji podržavaju program kreditora, upozoravaju da bi poslije referenduma Grčka mogla da napusti eurozonu. 

Ranije danas, nekoliko desetina antivladinih demonstranata provalilo je u jednu prodavnicu u predgrađu Atine, opustošilo je i podijelilo hranu građanima.

Oko 30 demonstranata ušlo je u prodavnicu u predgrađu Vironas, u istočnoj Atini, uzelo hranu sa polica, a zatim u radnji i oko nje pobacalo pamflete, prenosi AP.

Među Grcima vlada duboka podijeljenost, a polemike su sve žučnije.

Gotovo polovina nacije, koja je od ulaska u Evropsku zajednicu 1981. bila glasan zagovornik eurointegracija - sada je euroskeptična i odbacuje uslove kreditora. Ipak, zbog zatvorenih banaka i ograničenog podizanja gotovine, raste broj zagovornika grčkog "da".

Prema najnovijoj anketi instituta Alko, prvi put je prednost data kreditorskoj ponudi, za koju bi glasalo 44,8 odsto Grka, dok bi protiv bilo 43,4 odsto.

Prema istraživanju agencije Blumberg, rezultat na nedjeljnom referendumu će biti neizvjestan - 43 odsto za "ne" i 42,5 odsto za "da".

Predsjednik Evropskog savjeta Donald Tusk poručio je da Evropska unije treba da "izbjegne sve dramatične poruke" u slučaju da Grci u nedjelju glasaju protiv kreditorske ponude.

"Ako Grci budu glasali protiv predloga, to će svakako otežati pregovore o finansijskom opstanku zemlje. Međutim, naš cilj je da očuvamo jedinstvo eurozone", rekao je Tusk.

Galerija