Oland: Ako Grci zaokruže "NE" ulazimo u nepoznate vode

"Ako pobijedi opcija `NE` ulazimo u nepoznato. Ta odluka je na Grcima", rekao je Oland novinarima na putu za Benin, koji je prva stanica na njegovoj afričkoj turneji u okviru koje će posjetiti i Angolu i Kamerun, prenosi agencija AFP
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.07.2015. 15:24h

Francuski predsjednik Fransoa Oland upozorio je danas da će Evropa ući u "nepoznate" vode ako Grci na "prelomnom" referendumu za tu zemlju glasaju protiv oštrih mjera štednje, koje su uslov za finansijski paket spasa.

"Ako pobijedi opcija `NE` ulazimo u nepoznato. Ta odluka je na Grcima", rekao je Oland novinarima na putu za Benin, koji je prva stanica na njegovoj afričkoj turneji u okviru koje će posjetiti i Angolu i Kamerun, prenosi agencija AFP.

"Ako ishod (referenduma) bude `DA`... pregovori mogu vrlo lako da počnu i vjerujem da će dogovor biti vrlo brzo postignut", dodao je francuski predsjednik.

Grčki premijer Aleksis Cipras je u jučerašnjem televizijskom obraćanju naciji pozvao ljude da glasaju protiv najnovijeg predloga paketa finansijske pomoći međunarodnih kreditora - Evropske komisije, Evropske centralne banke i Međunarodnog monetarnog fonda, ocjenjujući da su uslovi traženi za dobijanje te pomoći "ponižavajući".

Mada Atina insistira na tome da će se na referendumu u nedelju, petog jula, glasati samo o uslovima vezanim za paket spasa, koji je istekao ove nedelje, lideri EU ocjenjuju da se ustvari glasa o tome da li Grčka želi da ostane u zoni eura.

Bonus video: