Marin Le Pen najavila učešće na regionalnim izborima

Istraživanja javnog mnjenja nagovještavaju da bi Le Pen mogla da se nađe u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali da neće pobijediti
0 komentar(a)
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Marin Le Pen, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 13:33h

Poslije mnogo oklijevanja, liderka francuske krajnje desnice Marin Le Pen najavila je danas da će se kandidovati na regionalnim izborima koji će biti održani u decembru, što će staviti na probu njenu popularnost pred predsjedničku izbornu trku 2017. godine.

"Oklijevala sam zato što postoje dvije izborne kampanje koje se međusobno kose - kampanja za regionalne i kampanja za predsjedničke izbore", rekla je Le Pen danas francuskoj televiziji iTELE.

Pristalice Le Penove kažu da će joj kampanja za ovogodišnje regionalne izbore pomoći da napravi pomak poslije višemjesečnog porodičnog spora u kojem je svog oca Žan-Mari Le Pena isključila iz stranke Nacionalni front, koju je on osnovao prije četiri decenije, prenosi Rojters.

Prema rezultatima ankete koji su juče objavljeni, Nacionalni front ima velike izglede da preuzme kontrolu nad regionalnom skupštinom sjevernog Nor-Pa-de Kalea ukoliko Marin Le Pen odluči da se kandiduje na regionalnim izborima.

S druge strane, slab rezultat krajnje desničarske stranke na izborima u decembru mogao bi da potkopa šanse Le Penove za uspjeh na predsjedničkim izborima.

Marin Le Pen (46), koja nastoji da svoju antiimigracionu politiku učini prihvatljivijom za glasače, danas je navela da je odlučila da se kandiduje za izbore u decembru "kako bi zaštitila stanovnike Nor-Pa-de Kalea, koje je zanemarila socijalistička većina".

Istraživanja javnog mnjenja nagovještavaju da bi Le Pen mogla da se nađe u drugom krugu predsjedničkih izbora, ali da neće pobijediti.

Bonus video: