Novi težak udarac: Hoće li pasti vlada Angele Merkel?

Nedjeljni izborni poraz u saveznoj pokrajini Hesen stranke vladajuće koalicije tumače kao kritiku na vlastiti rad, ali zasad izbjegavaju drastične promjene
73 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.10.2018. 07:20h

Stranke vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije Angele Merkel nedjeljni izborni poraz u saveznoj pokrajini Hesen tumače kao kritiku na vlastiti rad, ali zasad izbjegavaju drastične promjene.

''Situacija u saveznoj vladi nije dobra i to je imalo odjeka i na ove izbore. SPD će u sljedećim sedmicama raspravljati o tome koje promjene treba uvesti kako bi se poboljšao rad vlade'', rekla je predsjednica Socijaldemokratske stranke Njemačke (SPD) Andrea Nales.

Ona je najavila da će SPD na ''poluvremenu'' rada vlade, dakle na proljeće 2020, na osnovu kvaliteta rada vlade odlučiti o tome hoće li ostati u vladi Angele Merkel, prenosi Hina.

Lijevo krilo SPD-a najavilo borbu za promjene

Interni kritičari unutar SPD-a, poput predsjednika Socijaldemokratske omladine Kevina Kinerta, koji su se protivili ponovnom ulasku u vladu Angele Merkel, najavili su promjene i prije termina koji je spomenula Nales.

''U uslovima u kojima SPD sada djeluje unutar velike koalicije, socijaldemokrate više nemaju šanse kod birača i to treba promijeniti'', rekao je Kinert.

SPD je i na izborima prije dvije sedmice u Bavarskoj s 9,7 odsto ostvario svoj najslabiji rezultat na nekim pokrajinskim izborima.

Pozicija Angele Merkel se zasad ne dovodi u pitanje

Glavna sekretarka Hrišćansko-demokratske unije (CDU), koja je kao i SPD na izborima u Hesenu izgubila oko deset odsto glasova u poređenju s posljednjim izborima prije pet godina, Anegret Kremp-Karenbauer okarakterisala je ove izbore kao ''signal upozorenja'' za saveznu vladu u Berlinu.

Ona je istovremeno odbacila špekulacije o povlačenju Angele Merkel u slučaju izbornog neuspjeha u saveznoj pokrajini Hesen.

''Angela Merkel će se početkom decembra, kao što je i planirano, kandidovati na mjesto predsjednice stranke'', rekla je Karenbauer u Berlinu.

Tijesna prednost za demohrišćansko-zelenu vladu u Hesenu

Prema prvim prijevremenim rezultatima, Hrišćansko-demokratska unija (CDU) kancelarke Merkel osvojila je 27,4 odsto glasova, što je deset odsto manje nego na izborima prije pet godina.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) je osvojila 19,6 odsto što je isto tako gubitak od deset odsto u poređenju s posljednjim pokrajinskim izborima.

Stranka Zelenih osvojila je 19,5 odsto, što je njen najbolji rezultat na izborima u Hesenu. Desno-konzervativna Alternativa za Njemačku prvi put je, osvojivši 12 odsto glasova, ušla u parlament Hesena u Visbadenu.

Prije pet godina, tada tek osnovana AfD nije prešla izborni prag.

Liberalno-demokratska stranka (FDP) osvojila je prema prvim rezultatima 7,8 te stranka Ljevica šest odsto glasova.

Prema sadašnjim rezultatima, aktualna demohrišćansko-zelena vlada na čelu s Volkerom Bufijerom (CDU) je zadržala tijesnu većinu u parlamentu savezne pokrajine Hesen u Visbadenu.

Sigurnu većinu imala bi tzv. Jamajka-koalicija u kojoj bi se demohrišćanima i zelenima pridružili i liberali.

Nastavljen uspon Zelenih

Stranka Zelenih je i na izborima u Hesenu nastavila svoj uspjeh započet na posljednjim pokrajinskim izborima u Bavarskoj gdje je stranka s 18 odsto glasova ostvarila istorijski rezultat.

Uspjeh Zelenih se ne temelji samo na padu popularnosti SPD-a i profiliranja u smjeru najsnažnije stranke građanske ljevice nego i sve više privlači birače nekadašnjeg demohrišćanskog tabora.

Analize su pokazala da su ''velike'' stranke Unija CDU/CSU izgubile glasove u smjeru AfD-a, ali isto tako i u smjeru Zelenih koji predstavljaju građansku alternativu sve populističkijoj politici demohrišćanske Unije, posebno bavarskog krila Hrišćansko-socijalne unije (CSU).

Bonus video: