Cipras razmatra posljednju ponudu Grčkoj

Prema Junkerovoj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Žan-Klod Junker, Foto: Reuters
Ažurirano: 30.06.2015. 11:29h

Premijer Grčke Aleksis Cipras razmatra najnoviji predlog Evropske komisije dok sat otkucava posljednje minute prije isteka postojećeg programa međunarodne pomoći, piše grčki dnevnik Katimerini.

"Kancelarija premijera je Briselu poručila da procjenjuje novi predlog predsjednika Komisije koji uključuje produženje programa pomoći do oktobra i i socijalnu pomoć za Grke sa najnižim primanjima", piše list, ne precizirajući izvore.

Predsjednik Komisije Žan-Klod Junker poslao je još jednu ponudu Atini u pokušaju da se postigne sporazum o novom paketu reformi u zamjenu za finansijsku pomoć, prije nego što danas istekne krajnji rok za vraćanje grčkog duga Međunarodnom monetarnom fondu, za šta Atina nema sredstva.

Prema toj ponudi, Cipras bi danas trebalo da pošalje pisani pristanak na najnovije uslove, kao i da se obaveže da će u javnosti voditi kampanju da novi predlog na referendumu dobije podršku naroda.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je rješavanje grčke krize problem Atine i njenih kreditora. "To je problem Grčke i njenih odnosa sa kreditorima, nas se to ne tiče", rekao je Peskov.

Ministar finansija Britanije Džordž Ozborn je izjavio da će preduzeti sve neophodne korake da zaštiti Britaniju od prijetnji po njenu ekonomsku sigurnost, dan nakon što je izvijestio parlament o rizicima koje nosi grčka kriza. Ozborn je ocijenio da je britanska privreda snažnija nego što je bila prije pet godina.

Evropski lideri, uključujući njemačku kancelarku Angelu Merkel, predsjednika Francuske Fransou Olanda i premijera Italije Matea Rencija, pozvali su grčki narod da glasa za predlog kreditora, upozorivši da bi "ne" na referendumu značilo izlazak iz eurozone.

Premijer Španije Marijano Rahoj poručio je da želi da Grci zaokruže "da" na referendumu, jer bi to bila dobra stvar za Grčku, koja bi omogućila pregovore sa nekom novom vladom, budući da bi Ciprasova otišla.

Ukoliko, pak, Grci zaokruže "ne", Atina neće imati alternativu osim izlaska iz eurozone, rekao je Rahoj, koji se kod kuće suočava sa jačanjem popularnosti ljevičarske stranke Podemos, bliske Ciprasovoj Sirizi.

Bonus video: