Uz najviše državne počasti sahranjen Jevgenij Primakov

utin je na prethodno održanoj komemoraciji rekao da smatra Primakova "velikim građaninom Rusije", koji je imao "ogromno iskustvo, mudrost, visoki moral i besprekoran profesionalizam"
219 pregleda 1 komentar(a)
Vladimir Putin, Irina Primakov, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Irina Primakov, Foto: Reuters
Ažurirano: 29.06.2015. 15:01h

U Moskvi je danas uz najviše državne počasti i uz prisustvo najvišeg rukovodstva države, sahranjen bivši premijer i ministar spoljnih poslova Rusije Jevgenij Primakov, koji je preminuo 26. juna u 85. godini života.

Sahrani na Novodevičjem groblju su prisustvovali predsjednik Vladimir Putin, predsjednici oba doma ruskog parlamenta Valentina Matvijenko i Sergej Nariškin, ministar odbrane Sergej Šojgu, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, kao i šefovi svih poslaničkih grupa u Dumi.

Putin je na prethodno održanoj komemoraciji rekao da smatra Primakova "velikim građaninom Rusije", koji je imao "ogromno iskustvo, mudrost, visoki moral i besprekoran profesionalizam".

"Bezuslovno, to je bio veliki građanin naše zemlje", rekao je Putin.

On je rekao da je Primakov umio da mirno, konstruktivno i efikasno rješava najsložnije zadatke, gdje god je radio - i kao premijer, i kao ministar spoljnih poslova i kao šef Obavještajne službe, i kao poslanik.

"Njegov odnos prema domovini, sposobnost da ispravno rješava zadatke i brani njene interese - to je primer istinskog patriotizma i posvećenosti domovini", rekao je Putin.

Naveo je da je Primakov dao ogroman doprinos jačanju odnosa Rusije sa državama Bliskog istoka i da je njegov autoritet u inostranstvu bio neosporiv.

Opelo je u Novodevičjem manastiru služio patrijarh Moskovski i cijele Rusije Kiril, koji je kazao da će Primakov ostati zapamćen u istoriji Rusije kao "svetao čovjek" koji je živio po zakonu savjesti i dao veliki doprinos svojoj domovini.

Komemoraciju i cijelu ceremoniju sahrane direktno je prenosio državni kanal Rusija24.

Bonus video: