Grčka sumnja u Junkerovu iskrenost

Junker je danas pozvao Grke da na referendumu glasaju za predlog sporazuma EU i MMF o nastvaku kreditne pomoći Grčkoj uz njene nove mjere i reforme, i rekao da bi "Ne" značilo da Grčka izlazi iz zone eura
2 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.06.2015. 14:43h

Vlada Grčke je kratko odgovorila na današnju izjavu predsjednika Evropske komisije Žan-Kloda Junkera, izrazivši sumju u njegovu "iskrenost koja je neophodna u pregovorima", izjavio je portparol Vlade Gabriel Sakelaridis.

"Osnova za vjerodostojne pregovore je iskrenost", kratko je rekao Sakelaridis kao odgovor Junkeru koji je rekao da se osjeća "izdanim jer Grčka nije dovoljno uvidjela napore koje je on uložio".

Grčka vlada je navela da je premijer Aleksis Cipras telefonom razgovarao s Junkerom prije njegove današnje konferencije za novinare u Briselu. Cipras je razgovarao i s predsjednikom Evropskog parlamenta Martinom Šulcom.

Cipras je Junkeru i Šulcu ponovio zahtjev da se važenje programa kreditne pomoći koji ističe sjutra, 30. juna, produži za nekoliko dana, do grčkog referenduma o tom programu, zakazanog za 5. jul, kako bi se održala finansijska stabilnost zemlje kojoj nedostaje novac.

Grčka vlada je navela da je Šulc obećao da će što je prije moguće održati sastanak poslaničkih grupa Evropskog parlamenta koji će raspravljati o Grčkoj.

Junker je danas u Briselu pozvao Grke da na referendumu glasaju za predlog sporazuma Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o nastvaku kreditne pomoći Grčkoj uz njene nove mjere i reforme, i rekao da bi "Ne" značilo da Grčka izlazi iz zone eura.

"To bi bilo poražavajuće", izjavio je Junker na konferenciji za štampu i naglasio da sve ankete pokazuju da Grci žele da ostanu u eurozoni i Evropskoj uniji, a to bila bitna poruka svim članicama EU i cijelom svijetu.

Predsjednik EK je predočio da i "u posljednji čas može biti sazvan sastanak članica eurozone" da se postigne konačni sporazum s vladom u Atini, naglasivši da je Komisija u Briselu juče objavila predloge za rješenje krize da bi ljudi u Grčkoj prije referenduma tačno znali o čemu je riječ.

Međutim Vlada Grčke je te predloge odbila.

Bonus video: