Tajni plan da se spriječi širenje grčke krize na druge zemlje

Ključno je da se i Rumuniji, Bugarskoj, Kipru i Makedoniji, u slučaju izlaska Grčke iz eurozone, pomogne da se izbore s možda nepremostivim finansijskim problemima, imajući u vidu da su filijale grčkih banaka važan sastavni dio njihovih finansijskih sistema i tržišta
1 komentar(a)
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Grčka, kriza, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.06.2015. 14:17h

U očekivanju da Evropska centralna banka (ECB) nastavi da Grčku snabdjeva svježim novcem, dok stižu izjave čelnika država eurozone da Grčka neće izaći iz zone eura i pozivi da se naknadno pregovara s Atinom, procurio je i dosad dobro čuvan plan da se tzv. "Operacijom Albanija" preduprijedi moguće širenje grčke krize, naročito na Rumuniju, Bugarsku, Kipar i Makedoniju.

To je pažljivo pripremljeni plan za slučaj da Grčka mora da napusti eurozonu, što zasad odbacuju francuski premijer Manuel Vals i još neki zvaničnici država i institucija eurozone.

A ključno je da se i Rumuniji, Bugarskoj, Kipru i Makedoniji, u slučaju izlaska Grčke iz eurozone, pomogne da se izbore s možda nepremostivim finansijskim problemima, imajući u vidu da su filijale grčkih banaka važan sastavni dio njihovih finansijskih sistema i tržišta.

Evropska unija bi, prema ovom rezervnom planu, bila sklona da se krene u nacionalizaciju filijala grčkih banaka u tim zemljama, bio bi zaveden nadzor i ograničenje prometa kapitala i bankarskih isplata.

To za sada niko ne želi, jer bi "širenje zaraze" moglo potom pogoditi i dalje ranjive zemlje kao što su Portugal, pa i Španija.

Ali ako bi ECB prekinula dostavu "svježeg novca" grčkoj centralnoj banci, moguće je da bi ta banka automatski obustavila mogućnost da se kod nje novcem snabdjevaju komercijalne banke.

Svi očekuju da se to ne desi, ali je tim stručnjaka Evropske komisije ECB ipak, slično "Operaciji Hrvatska" 2012, koja tad srećom nije morala da se primijeni, sad pripremio "Operaciju Albanija" s glavnim ciljem da se spriječe strah i nekontrolisana kretanja tržišta i berzi, kao u nekim ranijim situacijama na početku krize u eurozoni.

Jerun Dejselblum, predsjednik Eurogrupe, koja okuplja ministre finansija država eurozone, čelnike Evropske centralne banke i Evropske komisije, saopštio je da je "Evropa spremna da pomogne Grcckoj da održi finansijski sistem", iako će u vezi sa dogovorom povjerilaca grčkog duga i Atine u nedjelju biti održan referendum u Grčkoj.

Evropska centralna banka tu sad ima ključnu ulogu i, pored ostalih, francuski premijer Vals je rekao da je ubijeđen da će ta banka EU nastaviti da dodatnim sredstvima pomaže grčku centralnu banku, a time i komercijalne banke iz kojih su povučene milijarde eura uloga.

Predsjednik ECB Mario Dragi je izjavio da će "učiniti sve što treba", a posebno nastaviti otkup državnih dugova članica eurozone, da se spriječe napadi finansijskih špekulanata, što je bilo pogubno u prvim fazama krize u eurozoni, naročito 2010. godine, a što je prevaziđeno stvaranjem, pored ostalog, velikog fonda i mehanizma za sprečavanje špekulantskih udara.

Italijanski ministar finansija Karlo Padoan je izjavio da Grčka neće napustiti euro, a potpredsjednik Evropske komisije, zadužen za euro, Valdis Dombrovskih, jasno je stavio do znanja da "Grčka ostaje dio eurozone, dok je Evrogrupa odlučna da zajamči finansijsku stabilnost i ojača eurozonu".

Bonus video: