Zakazan referendum u Grčkoj: Hoće li izaći iz EU?

Parlament će se o Ciprasovom predlogu izjasniti danas tačno u podne. Za potvrdu odluke o referendum potreban je 151 glas
76 pregleda 6 komentar(a)
EU, Grčka, Foto: Reuters
EU, Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.06.2015. 07:47h

Premijer Grčke Aleksis Cipras izjavio je sinoć da će 5. jula biti održan referendum o predlogu međunarodnih kreditora.

BBC prenosi da će na referendumu Grci odlučiti da li će da prihvate uslove koje nude kreditori - Međunarodni monetarni fond, Evropska unija i Evropska centralna banka.

Ukoliko Grci glasaju protiv predloga, Grčka će najvjerovatnije izaći iz evrozone.

Cipras se obratio naciji nakon hitne sjednice Vlade.

"Ovi predlozi, koji očigledno krše evropska pravila i osnovna prava na rad, jednakost i dostojanstvo pokazuju da cilj nekih od partnera i institucija nije održivi dogovor već poniženje cijelog jednog naroda", rekao je premijer.

Cipras je rekao da je referendum važan za "buduće generacije, za istoriju Grčke, za suverenitet i dostojanstvo naroda".

On je predlog kreditora nazvao ucjenom, ali je rekao da će poštovati volju naroda.

Parlament će se o Ciprasovom predlogu izjasniti danas tačno u podne. Za potvrdu odluke o referendum potreban je 151 glas.

Hitna sjednica vlade je održana kasno sinoć nakon što je vlada odbila predlog međunarodnih kreditora za petomesečno produženje aktuelnog programa kreditne pomoći, u iznosu od 12 milijardi eura, u zamjenu za sprovođenje niza reformi od strane Grčke.

Zvanična Atina će zbog održavanja referenduma na nekoliko dana zatražiti produženje roka za vraćanje duga koji ističe 30. juna.

Bonus video: