Orban: Pomozite oko migranata

On se osvrnuo prije svega o vraćanju migranata u prvu tačku njihovog ulaska u EU, izjavio je šef kabineta predsednika vlade Mađarske Janoš Lazar
0 komentar(a)
Viktor Orban, Foto: Reuters
Viktor Orban, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.06.2015. 14:31h

Mađarski premijer Viktor Orban uputio je pisma čelnicima Evropske komisije i Evropskog parlamenta po pitanju ilegalne migracije.

On se osvrnuo prije svega o vraćanju migranata u prvu tačku njihovog ulaska u EU, izjavio je šef kabineta predsednika vlade Mađarske Janoš Lazar.

Pitanje migranata takođe će biti ključna tema na zajedničkoj sjednici vlada Srbije i Mađarske prvog jula, prenio je MTI.

Srpsko-mađarski odnosi značajno su se popravili proteklih nekoliko godina i u interesu je Mađarske vlade da oni takvi ostanu, rekao je Lazar na redovnoj konferenciji za novinare u Budimpešti.

Lazar je rekao da će, prema najnovijim podacima, u prvim fazama, 16.000 migranata biti poslato u Mađarsku iz drugih članica EU.

Mađarska neće biti u mogućnosti da ih primi, rekao je Lazar, ističući da procjene mađarskog ministarstva unutrašnjih poslova pokazuju da bi ta cifra mogla da naraste na čak 200.000 migranata u drugoj polovini godine.

Vlada osporava obrazloženje za slanje tih migranata u Mađarsku, pošto su oni očigledno prvo ušli u EU iz Grčke, rekao je Lazar i dodao da je to mjesto gdje bi oni trebalo da budu vraćeni.

Bonus video: