Varufakis: Grčka u finalnoj fazi pregovora sa kreditorima

Ministar je izrazio optimizam u pogledu ishoda pregovora sa evropskim kreditorima i Međunarodnim monetarnim fondom
0 komentar(a)
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Janis Varufakis, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 24.06.2015. 09:57h

Krizom pogođena Grčka je u finalnoj fazi pregovora sa kreditorima i uskoro bi mogla postići sporazum, nagovijestio je danas grčki ministar finansija Janis Varufakis.

"Ulazimo u finalnu fazu pregovora, za koju se nadamo da će biti i posljednja", rekao je Varufakis novinarima u Atini, izrazivši istovremeno optimizam u pogledu ishoda pregovora sa evropskim kreditorima i Međunarodnim monetarnim fondom, prenosi agencija Frans pres.

Varufakis je govorio uoči odlaska za Brisel sa premijerom Aleksisom Ciprasom, gdje će se danas, na marginama sastanka ministara finansija eurozone, sastati sa predstavnicima međunarodnih kreditora.

Zvanična Atina je u ponedjeljak dostavila kreditorima inoviranu verziju plana reformi, u nastojanju da odblokira isplatu preostale tranše kredita Atini od skoro osam milijardi eura.

Uvidom u plan se može zaključiti da Grčka u ovoj godini očekuje uštedu od 2,692 milijarde eura, a u narednoj godini uštedu od 5,207 milijardi eura, što je naišlo na pozitivne reakcije kreditora i globalnih tržišta.

Bonus video: