Snouden: Uzbunjivači nemaju prava na odbranu

Snouden je u svojim prethodnim obraćanjima poslanicima PS SE, upozoravao da američka bezbjednosna agencija NSA i bezbjednosne agencije još nekih zemalja članica Savjeta Evrope špijuniraju kako svoje građane, tako i NVO, poput Amnesti Internešnala
1 komentar(a)
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Edvard Snouden, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.06.2015. 14:43h

Bivši američki obavještajac Edvard Snouden obratio se poslanicima Parlamentarne Skupštine Savjeta Evrope putem video linka iz Moskve u okviru predstavljanja izvještaja o zaštiti uzbunjivača holandskog poslanika Pitera Omcigta.

"Moramo postaviti jasne međunarodne standarde koji bi zaštitili uzbunjivače od odmazde njihovih vlada, institucija, organizacija, firmi. Usvajanje ovog izvještaja veliki je korak na tom putu", izjavio je Snouden.

Bivši američki obavještajac upozorio je poslanike u Strazburu da uzbunjivači koji u javnost iznose jasne dokaze o kriminalu moraju da se suočavaju sa optužbama o ugrožavanju javnog interesa i nacionalne bezbjednosti.

Snouden je odbacio mogućnost skorijeg povratka u SAD, jer u toj zemlji ne bi mogao da dobije fer suđenje.

"Po povratku u SAD morao bih da se suočim sa optužbama za špijunažu, ali ne bih imao prava na fer suđenje. Moja odbrana bila bi zasnovana na iznošenju povjerljivih informacija, čime bih ponovo izvršio krivično djelo. Uzbunjivači danas nemaju prava na odbranu", izjavio je bivši američki obavještajac.

Izvještaj holandskog poslanika Pitera Omcigta, koji je danas usvojen u Strazburu, poziva sve zemlje članice Savjeta Evrope da ulože veće napore kako bi zaštitile uzbunjivače i donijele bolje zakone koji bi uveli red u ovu oblast.

Ovo je treće obraćanje Edvarda Snoudena poslanicima u Strazburu. Bivši američki obavještajac aktivno je učestvovao u prikupljanju dokaza o masovnom špijuniranju, nakon čega je u aprilu ove godine PS SE usvojila Rezoluciju o masovnom špijuniranju.

Edvard Snouden je u svojim prethodnim obraćanjima poslanicima PS SE, upozoravao da američka bezbjednosna agencija NSA i bezbjednosne agencije još nekih zemalja članica Savjeta Evrope špijuniraju kako svoje građane, tako i nevladine organizacije, poput Amnesti Internešnala.

Bonus video: