Dačić imenovao novog specijalnog predstavnika za Ukrajinu

"Želio bih i da zahvalim ambasadorki Taljavini na odličnom radu i doprinosu diplomatskim naporima da se riješi kriza u i oko Ukrajine, što je od neprocjenjive vrijednosti. Zbog njenih diplomatskih vještina i posvećenosti, zaista će nam nedostajati. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem s njom i želim joj sve najbolje na budućim poslovima", dodao je Dači
0 komentar(a)
OEBS, Ukrajina, Foto: OSCE
OEBS, Ukrajina, Foto: OSCE
Ažurirano: 22.06.2015. 15:01h

Predsjedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić imenovao je danas ambasadora Martina Sajdika iz Austrije za novog specijalnog predstavnika u Ukrajini i trilateralnoj Kontakt grupi, saopštio je OEBS.

Sajdik je na tom mjestu zamijenio Hajdi Taljavini iz Švajcarske koja je, pošto joj je istekao jednogodišnji ugovor, izrazila želju da se povuče.

"Ambasador Sajdik je veoma iskusan diplomata, sa širokim dijapazonom znanja, od međunarodnog prava do multilateralnih poslova i veoma nam je drago da ga primimo u svoj tim", rekao je Dačić.

"Želio bih i da zahvalim ambasadorki Taljavini na odličnom radu i doprinosu diplomatskim naporima da se riješi kriza u i oko Ukrajine, što je od neprocjenjive vrijednosti. Zbog njenih diplomatskih vještina i posvećenosti, zaista će nam nedostajati. Bilo mi je zadovoljstvo da sarađujem s njom i želim joj sve najbolje na budućim poslovima", dodao je Dačić.

Bivši predsjedavajući OEBS-u, šef švajcarske diplomatije Didije Burkhalter, imenovao je ambasadorku Taljavini za specijalnog predstavnika u Ukrajini 8. juna 2014. godine, a Dačić je obnovio njen mandat u januaru, navodi se u saopštenju.

Tokom svog mandata, Taljavini je značajno doprinijela potpisivanju i sprovođenju sporazuma iz Minska u septembru 2014. i paketa mjera iz Minska u februaru 2015, kao i smirivanju tenzija i oružanih sukoba u konfliktnim područjima.

Ona je, takođe, pomogla u formiranju tematskih radnih grupa kako bi ubrzala rješavanje bezbjednosnih, političkih, humanitarnih i ekonomskih pitanja, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: