Putin: Ukrajinska vojska da obustavi pucanje na naselja

Lideri tri zemlje iznijeli su svoje stavove uoči sjutrašnjeg sastanka Normandijskog kvarteta (Rusija, Njemačka, Francuska, Ukrajina) na nivou šefova diplomatije u Parizu, i redovnih sjednica Kontakt-grupe i radnih grupa u Minsku
1 komentar(a)
Vladimir Putin, Angela Merkel, Foto: Reuters
Vladimir Putin, Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 22.06.2015. 15:25h

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je danas u telefonskom razgovoru sa liderima Njemačke i Francuske, Angelom Merkel i Fransoa Olandom, da je potrebno da ukrajinske bezbjednosne strukture neodložno prekinu da pucaju po naseljima u Donjeckom basenu, na istoku Ukrajine, prenio je TAS S.

Putin se, kako je saopštila pres služba Kremlja, založio i za aktivniji proces političkog rješenja konflikta, rješavanje pitanja ustavne reforme u Ukrajini, kao i socijalno-ekonomsku obnovu jugoistočnih regiona te zemlje.

Lideri tri zemlje iznijeli su svoje stavove uoči sjutrašnjeg sastanka Normandijskog kvarteta (Rusija, Njemačka, Francuska, Ukrajina) na nivou šefova diplomatije u Parizu, i redovnih sjednica Kontakt-grupe i radnih grupa u Minsku.

Putin, Merkelova i Oland dogovorili su se da nastave lične kontakte, navedeno je iz Kremlja.

TAS S iz Pariza, pozivajući se Olandovo okruženje, navodi da je dosadašnji napredak na pregovorima o rješavanju sitaucije na istoku Ukrajine nedovoljan.

Merkelova i Oland su ukazali na neophodnost vršenja pritiska na obje strane u uslovima krajnje napetosti, smatrajući da je trenutno napredak na pregovorima nedovoljan, rečeno je iz izvora francuskog predsjednika poslije današnjeg telefonskog razgovora.

Pored toga, navodi ruska agencija, lideri tri zemlje razmotrili su tok realizacije sporazuma iz Minska, ukazujući na potrebu aktivnijeg rada u tom pravcu.

Iz Jelisejske palate je saopšteno da je razgovor trajao 45 minuta.

TAS S je iz Kijeva prenio saopštenje pres službe predsjednika Ukrajine da su Porošenko i Merkelova razgovarali telefonom uoči sastanka Normandijske četvorke i da su "koordinisali pozicije".

Sagovornici su, takođe, razmijenili mišljenja o situaciji u Donbasu, a razgovarali su i o ekonomskoj situaciji i pitanjima energetske bezbjednosti.

Agencija Ukrinform iz Pariza javila je da će sastanak četiri ministra spoljnih poslova sjutra uveče biti održan iza zatvorenih vrata u Ministarstvu spoljnih poslova Francuske i biti nastavljen tokom radne večere.

Planirano je da prije susreta ministara Kvarteta, "oči u oči“ razgovaraju francuski ministar Loran Fabijus i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov, navodi ukrajinska agencija.

Bonus video: