Rusija: "Gasprom" gradi gasovode preko Baltika

Predsednik UOP “Gasprom” Aleksej Miler je rekao da je ruska kompanija pažljivo istraživala mogućnosti potencijalnog produženja gasnog puta
2 komentar(a)
Gasprom, Foto: Reuters
Gasprom, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.06.2015. 16:12h

Ruski gasovod ipak će stići do Njemačke tako što će kompanija „Gasprom“ zajedno sa „E.ON“, „Šel“ i „O-Em-Ve“ izgraditi gasovod preko Baltičkog mora koji će imati kapacitet od 55 milijardi kubnih metara gasa.

Predstavnici pomenutih kompanija Aleksej Miler, Klaus Šefer, Ben van Beurden i Manfred Lajtner potpisali su danas na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburu Memorandum o razumijevanju o saradnji između strana u projektu izgradnje.

"Memorandum pokazuje namjeru svih strana da realizuju projekat izgradnje dvije trase naftovoda od obale Rusije preko Baltičkog mora do obale Njemačke", navodi se u saopštenju „Gasproma“.

U saopštenju se dalje navodi koliko je nephodno da se razvije nova infrastruktura za sigurno snabdijevanje evropskih kupaca čistim gasom s obzirom na pad domaće proizvodnje u evropskim zemljama i povećanje globalne tražnje za gasom, kao i da će potpisnici Momranduma gledati da otpočnu realizaciju projekta u što skorijoj budućnosti.

"Strane planiraju da u projekat uključe pozitivne strane koje su dobijene ekspertizom i radom ’Sjevernog toka‘ od 2012. godine, uključujući i rezultate sprovedene studije izvodljivosti", stoji u saopštenju.

Predsednik UOP “Gasprom” Aleksej Miler je rekao da je ruska kompanija pažljivo istraživala mogućnosti potencijalnog produženja gasnog puta.

"Sada ćemo nastaviti sa realizacijom ovog projekta sa našim partnerima. Razvoj dodatne infrastrukture za gas najkraćim putem koji povezuje gasna polja na sjeveru Rusije sa evropskim tržištima doprinijeće poboljšanju bezbjednosti i pouzdanosti isporuka gasa", izjavio je Miler.

Bonus video: