Merkel: Još je moguć sporazum s Grčkom

Merkel je još rekla poslanicima da je eurozona jača nego prije pet godina, iako se sada bori sa novm krizom u Grčkoj
0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 09:59h

Njemačka kancelarka Angela Merkel rekla je jutros da je "uvjerena" da je "još moguć" sporazum Grčke i njenih kreditora.

"I dalje sam uvjerena da tamo gdje ima volje, ima i načina", rekla je Merkel u govoru njemačkim poslanicima Bundestaga i dodala da "ako grčki zvaničnici imaju volje, sporazum je još moguć".

Za to, rekla je kancelarka, Grčka treba "odlučno da se posveti" strukturnim reformama koje je prethodna vlada obećala povjeriocima.

Grčka država i njeni kreditori - Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija - mjesecima pokušavaju da postignu sporazum o deblokadi posljednje tranše pomoći, zakašnjele od marta, koja je Atini neophodna da plati dospjele obaveze.

Merkel je rekla da je Grčka posljednjih godina neprestano odbacivala sprovođene značajnih reformi u svojoj privredi, posebno na tržištu rada.

"To se nije promijenilo. Napori Njemačke usmjereni su na održavanje Grčke u eurozoni", ponovila je kancelarka koja je posljednjh nedjelja više puta razgovarala sa grčkim premijerom Aleksisom Ciprasom.

Grčka pokušava da dobije pomoć prije kraja juna kada joj dospijeva velika tranša duga. Da bi to dobila, mora da se obaveže na nove reforme, od kojih su mnoge suprotne izbornim obećanjima Ciprasa i njegove radikalno ljevičarske stranke Sirize.

Grčko pitanje tema je današnjeg sastanka ministara finansija eurozone u Luksemburgu, ali sa njemačke i sa grčke strane zvaničnici su najavili da se ne očekuje da će se danas postići neko rješenje.

Angela Merkel je još rekla poslanicima da je eurozona jača nego prije pet godina, iako se sada bori sa novm krizom u Grčkoj.

Rekla je da je Evropa daleko odmakla i da se to vidi po tome što se drugačije ophodi prema toj krizi nego prije pet godina, na početku sprovođenja reformskih mjera.

Merkel je ocijenila da je "Grčka posljednjih pet godina uživala evropsku solidarnost bez presedana", i naglasila da zemlje moraju same da ulože napore u zamjenu za pomoć.

Bonus video: