MINISTAR ENERGETIKE NAJAVIO

Rusija: Sporazum o Turskom toku moguć do kraja juna

Kada je u pitanju finansiranje izgradnje nadzemne infrastrukture Turskog toka u Grčkoj, Novak je izrazio mogućnost učešća i ruskih kompanija i banaka i najavio da će o tome Rusija i Evropska unija razgovarati od 27. do 29. juna, kada će biti riječi i o isporuci gasa u Ukrajinu
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 18.06.2015. 09:17h

Rusija i Turska mogle bi do kraja juna da potpišu sporazum o izgradnji Turskog toka, rekao je danas ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je, takođe, dodao da Turska može da uđe u projekat izgradnje morskog dijela tog gasovoda u oblasti svoje ekonomske zone, prenio je Tas.

Kada je u pitanju finansiranje izgradnje nadzemne infrastrukture Turskog toka u Grčkoj, Novak je izrazio mogućnost učešća i ruskih kompanija i banaka i najavio da će o tome Rusija i Evropska unija razgovarati od 27. do 29. juna, kada će biti riječi i o isporuci gasa u Ukrajinu.

Pomoćnik ruskog predsjednika Jurij Ušakov je juče na pitanje novinara da li će biti bilo kakvog potpisivanja dokumenata o Turskom toku na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji je danas počeo u Sankt Peterburgu, rekao da zvanična Moskva čeka na signal Turske kako bi pripremila nove dokumente za projekat tog gasovoda.

Turski tok bi bio alternativa Južnom toku, čija je realizacija obustavljena u decembru prošle godine. Kapacitet Turskog toka biće 63 milijarde kubnih metara godišnje, od čega će 47 milijardi kubnih metara biti isporučivano u novo gasno čvorište na tursko-grčkoj granici.

Preporučujemo za Vas