Cipras: Insistriranje na rezanju penzija rasplamsava krizu

Premijer Grčke navodi da su penzije jedini izvor prihoda za brojne porodice u Grčkoj, podsjećajući da je zvanična Atina srezala državne rashode na peznije i socijalnu potrošnju za 50 odsto od 2010. do 2014.
1 komentar(a)
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Aleksis Cipras, Foto: Reuters
Ažurirano: 18.06.2015. 07:56h

Slijepo insistiranje na smanjenju grčkih penzija samo će pogoršati ionako ozbiljnu finansijsku krizu u zemlji, rekao je premijer Grčke Aleksis Cipras za njemački list Tages s spigl.

Cipras je u "gostujućoj kolumni" koju je napisao za njemački list odbacio "mit" da njemački poreski obveznici plaćaju za grčke plate i penzije, ukazujući na to da Grci, suprotno raširenom mišljenju u Njemačkoj, rade duže od Njemaca, prenosi Rojters.

"Slijepo insistiranje na rezanju penzija u zemlji u kojoj je stopa nezaposlenosti 25 odsto, a polovina mladih je bez posla, samo će dodatno pogoršati ionako dramatičnu socijalnu sliku", piše Cipras.

Premijer Grčke navodi da su penzije jedini izvor prihoda za brojne porodice u Grčkoj, podsjećajući da je zvanična Atina srezala državne rashode na peznije i socijalnu potrošnju za 50 odsto od 2010. do 2014. Zbog toga su, ustvrdio je, dodatni rezovi u tako osjetljivoj oblasti nemogući.

"Svako ko tvrdi da njemački poreski obveznici daju novac za grčke plate i penzije laže. Ne poričem da postoje problemi, ali želim da ukažem na to zašto ofanziva štednje iz prethodnih godina nije vodila nikuda", rekao je Cipras.

Pregovori Grčke i predstavnika EU i Međuanrodnog monetarnog fonda okončani su u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dvije strane.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se današnji sastanak ministara finansija eurozone u Luksemburgu smatra posljednjom šansom da Atina sa kreditorima postigne dogovor o reformama koje su uslov za novi program pomoći.

Bonus video: