EU: Produžene sankcije Rusiji

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je Moskva u ekonomskim planovima već uzela u obzir mogućnost produženja sankcija
2 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 17.06.2015. 18:12h

Vlade zemalja članica Evropske unije saglasile su se da produže sankcije Rusiji zbog njenih akcija u Ukrajini za šest mjeseci, do 31. januara sljedeće godine.

Produžetak sankcija za još šest mjeseci usaglasili su na sastanku u Briselu ambasadori 28 zemalja članica EU.

Očekuje se da će ratifikacija ove odluke na sastanku ministara spoljnih poslova EU u ponedjeljak u Luksemburgu biti samo formalnost, prenijela je agencija Rojters.

Ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da je Moskva u ekonomskim planovima već uzela u obzir mogućnost produženja sankcija.

Evropski parlament je prošle nedjelje izglasao rezoluciju u kojoj se traži da se Rusiji produže sankcije zbog miješanja u sukob u Ukrajini i pozvao na jedinstvo u suprotstavljanju politici Moskve.

Poslije toga se oglasio portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov, koji je poručio da će Rusija odgovoriti principom reciprociteta, ako se pritisak zapadnih sankcija na nju pojača.

"Što se tiče sankcija, Rusija je više puta naglasila da se zalaže za princip uzajamnosti i nijedan korak u sankcijama neće ostati bez odgovora", rekao je tada Peskov.

Bonus video: