SAD: Riješite grčku krizu prije nego našteti globalnoj privredi

Cipras je danas optužio Međunarodni monetarni fond (MMF) da snosi krivičnu odgovornost za grčku dužničku krizu, zbog čega je pozvao evropske kreditore da razmotre akcije MMF-a
0 komentar(a)
Bijela kuća, Foto: Reuters
Bijela kuća, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.06.2015. 18:58h

Bijela kuća je saopštila danas da se nada da će situacija između Grčke i njenih kreditora biti riješena prije nego nanese značaju štetu globalnoj ekonomiji.

Prema riječima portparola Bijele kuće, Džoša Irnesta, sve strane uključene u aktuelne pregovore moraju biti zainteresovane za vraćanje Grčke na snažne ekonomske temelje i to na način koji neće uznemiriti finansijska tržišta, prenosi Rojters.

Posljednja runda pregovora između Grčke i međunarodnih kreditora, proteklog vikenda u Briselu, završena je bez dogovora, budući da su i dalje bile prisutne "značajne razlike" u stavovima dvije strane.

Zvaničnici EU krivicu za neuspjeh pripisuju Atini, navodeći da nije ništa novo ponudila da obezbijedi 1,6 milijardi eura za otplatu duga MMF-u do kraja ovog mjeseca, dok je grčki premijer Aleksis Cipras saopštio da je zastoj u pregovorima nastao zbog neslaganja među kreditorima.

Cipras je danas optužio Međunarodni monetarni fond (MMF) da snosi krivičnu odgovornost za grčku dužničku krizu, zbog čega je pozvao evropske kreditore da razmotre akcije MMF-a.

Bonus video: