SKUP U BEČU

OEBS: Sloboda izražavanja pretpostavka slobodnog i demokratskog društva

Predsjedavajući OEBS-u Ivica Dačić ukazao je na važnost sprečavanja napada na predstavnike medija, konstatujući da nasilje nad novinarima u bilo kojoj formi predstavlja grubu povredu sloboda izražavanja, što je osnova svakog demokratskog društva
50 pregleda 0 komentar(a)
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
olovka, novinarstvo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.06.2015. 17:26h

Bezbjednost novinara je kamen temeljac slobodnih medija, ne samo u vrijeme konflikata, i na njoj mora još više da se radi, smatraju učesnici dvodnevne konferencije u Beču.

Učesnici su takođe ukazali na važnost propagande, ističući da su slobodni i nezavisni mediji jedan od instrumenata u tome.

Kako se navodi u saopštenju iz OEBS-a, na konferenciji se razgovarali i o bezbjednosti, etici u novinarstvu, izvještavanju u konfliktnim situacijama, o tome kako se nositi s propagandom, regulisanju medija...

Novinar Roj Gatman, dobitnik Pulicerove nagrade za izvještavanje o ratu u BiH, a koji je praktično bio glavni govornik tokom današnje sesije, uvjeren je da novinarstvo igra ključnu ulogu u otkrivanju uzroka konflikata, ali je ukazao da postoji potreba da novinari bolje budu upoznati s ljudskim pravima.

"Pisanje o konfliktima za novinara je uvijek izazov, ali najteže je da se odredi ko govori istinu a ko laže. Morate biti svjesni da je potrebno vrijeme da kao novinar nađete svoj kompas u tim ekstremnim uslovima i možda je najbolje da se to radi tako što ćete imati dosta znanja o ljudskim pravima", rekao je Gatman.

Predsjedavajući OEBS-u i šef srpske diplomatije Ivica Dačić ukazao je na važnost sprečavanja napada na predstavnike medija, konstatujući da nasilje nad novinarima u bilo kojoj formi predstavlja grubu povredu sloboda izražavanja, što je osnova svakog demokratskog društva.

"Duboko smo uvjereni da je sloboda izražavanja pretpostavka slobodnog i demokratskog društva", rekao je Dačić i dodao da je zato veoma važno "oštro osuditi svaku pojavu nasilja protiv medijskih predstavnika i ugrožavanje slobode medija", rekao je Dačić.

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović uvjerena je da medijskim poslenicima bezbjednost mora iti obezbijeđena u svakom trenutku - prije, za vrijeme i nakon konflikta, ukazujući istovremeno na mjere ili sredstva kojima bismo mogli da se suprotstavimo lošem uticaju propagande, koja je obavezni dio konflikta.

Dvodnevna konferencija pod nazivom "Bezbjednost novinara, sloboda medija, i pluralizam u vrijeme konflikata", u organizaciji OEBS-a, okupila je oko 400 novinara, stručnjaka za medije i predstavnika državnog i civilnog sektora.

Preporučujemo za Vas