Oland: Što prije nastaviti pregovore s Grčkom

Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su juče u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dvije strane
1 komentar(a)
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2015. 11:49h

PredsJednik Francuske Fransoa Oland pozvao je danas sve strane uključene u pregovore vezane za Grčku da što prije nastave sa razgovorima da bi Atina izbjegla finansijsku katastrofu nakon kolapsa u pregovorima u Briselu.

"Imamo rokove koji se ubrzano približavaju i ulazimo u period koji bi mogao da bude turbulentan ako ne dođe do sporazuma. Poručujem Grčkoj da ne čeka, već da pokrene nove pregovore s kreditorima što prije, da se ne gubi vrijeme", rekao je Oland, a prenijela agencija Frans pres.

Pregovori Grčke i predstavnika Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda okončani su juče u Briselu bez dogovora, a prema navodima portparola Evropske komisije, i dalje postoje "značajne razlike" u stavovima dvije strane.

Glavni indeks berze u Atini pao je više od sedam odsto od jutros, a euro je takođe oslabio na valutnom tržištu.

Atina će strpljivo čekati dok njeni kreditori ne postanu realistični, izjavio je danas grčki premijer Aleksis Cipras, dan nakon neuspješno okončanih pregovora u Briselu, koji su podstakli strahovanja od bankrota Grčke i njenog izlaska iz evrozone.

Postojeći program međunarodne pomoći Grčkoj ističe 30. juna, pa se ovonedeljni sastanak ministara finansija eurozone u Luksemburgu smatra poslednjom šansom za postizanje dogovora u vezi sa grčkim reformama.

Njemački komesar u EU Ginter Etinger izjavio danas da je Unija treba da počne da radi na konkretnom planu za slučaj da pregovori Grčke i kreditora propadnu i ta zemlja bankrotira i nađe se na ivici izlaska iz eurozone.

"Taj plan bi trebalo da sadrži mjere koje bi spriječile pogoršanje situacije u slučaju da Grčka napusti evrozonu", rekao je on.

"Ponuda koja bi sačuvala Grčku u monetarnoj uniji je i dalje na stolu, ali da bi do toga došlo, Grčka mora da promeni stav na polju penzija i budžetske konsolidacije. Postoji jaz koji, po mom mišljenju, ne mogu da popune evropski poreski obveznici", naveo je Etinger.

Bonus video: