Gruzija: Nastavlja se potraga za nestalima u poplavama

Traga se, takođe, za životinjama koje su nestale iz zoološkog vrta u Tbilisiju, od kojih neke mogu biti opasne, javlja AP
0 komentar(a)
Gruzija, poplave, Foto: Reuters
Gruzija, poplave, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.06.2015. 09:14h

Spasilačke ekipe u Gruziji nastavile su danas potragu za više od 20 osoba nestalih u poplavama, u kojima je do sada najmanje 12 ljudi izgubilo život.

Traga se, takođe, za životinjama koje su nestale iz zoološkog vrta u Tbilisiju, od kojih neke mogu biti opasne, javlja AP.

Direktor zoo-vrta Zurab Gurijelidze izjavio je da su se njegova tri radnika udavila, ali da niko nije stradao od divljih zvijeri koje su iskoristile poplave da pobjegnu na slobodu.

Među životinjama koje su pobjegle iz svojih kaveza su lavovi, tigrovi, medvjedi, vukovi i jedan nilski konj. Neke su uspavane i vraćene nazad u zoo vrt, neke su ubili policajci, a neke su još na slobodi.

Gurijelidze kaže da još nije moguć pristup kavezima, pa se još ne može procijeniti šteta, niti prebrojati životinje koje su na slobodi.

Tbilisi je u noći između subote i nedelje pogodilo nevrijeme sa gradom i snažnim vjetrom i obilnim padavinama, u kojima su potopljene kuće i zgrade, oštećeni putevi i infrastruktura, izvestila je Ruska informativna agencija (RIA) Novosti.

TAS S navodi da je kiša u Tbilisiju i na periferiji potopila dvorišta i prizemlja više od stotinu privatnih kuća, podzemne prolaze i trgove.

Prema podacima gradskih vlasti, više od 40 porodica u centru Tbilisija ostalo je bez krova nad glavom.

Takođe, izlila se rijeka Vera, koja je potopila dio zoološkog vrta u Tbilisiju.

Spasilački timovi pronašli su i spasili veći dio odbjeglih životinja, dio se utopio, a jedan broj morao je biti likvidiran zbog agresivnosti.

Agencije navode da je usmrćeno do 20 vukova, osam lavova, nekoliko tigrova i jaguara, a da je od 17 pingvina ostalo tri.

Uprava Zoo-vrta pozvala je žitelje Tbilisija da hitno jave o divljim životinjama koje su na ulici, a spasilačke službe zamolila da izbjegavaju njihovu likvidaciju.

Vlasti su pozvale žitelje Tbilisija da ne napuštaju kuće dok sve životinje ne budu pronađene.

Po nalogu gruzijskog premijera Iraklija Garibašvilija, radi otklanjanja posledica nepogode formiran je Štab za vanredne situacije, u kom su predstavnici MUP, gradonačelnika i gradskih vlasti.

Premijer Gruzije je, takođe, obećao da će pomoći postradalima.

Garibašvili je rekao da je nanijeta ogromna šteta gradu i žiteljima Tbilisija i da će biti potrebno dosta vremena da se u potpunosti otklone posledice nevremena, a prijestonica vrati na normalno funkcionisanje.

Bonus video: