Pregovori EU - Grčka za sada bez napretka

Grčki premijer Aleksis Cipras, upozorio je juče, kada su pregovori u Briselu počeli, svoj narod da se pripremi za "težak kompromis" s kreditorima, koji će možda podrazumijevati nove ustupke
0 komentar(a)
Grčka, Foto: Reuters
Grčka, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.06.2015. 15:57h

Grčka i pregovarači Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i danas su nastavili pregovore koje mnogi vide kao poslednju šansu da se postigne sporazum i omogući da Grčka vrati dugove i spriječi izlazak te zemlje iz eurozone, što bi, kako se smatra, izazvalo ekonomski haos u Evropi.

Grčki premijer Aleksis Cipras, upozorio je juče, kada su pregovori u Briselu počeli, svoj narod da se pripremi za "težak kompromis" s kreditorima, koji će možda podrazumijevati nove ustupke.

"Pregovori se nastavljaju i danas", potvrdila je portparolka Evropske komisije Mina Andrejeva za agenciju AFP, koja ocjenjuje da je ishod maratonskih razgovora i dalje neizvijestan.

U pregovorima učestvuju Ciprasovi najbliži saradnici i predstavnici Evropske komisije, Evropske centralne banke i MMF-a.

Neimenovani zvaničnik EU, rekao je za francusku agenciju da stavovi ni blizu nisu usaglašeni, da se još ne zna da li će dogovor biti postignut i da su zvaničnici Evropske komisije zabrinuti da li će do toga doći na vrijeme.

Ipak, Cipras je danas novinarima rekao da je "optimista po prirodi" i predvidio pozitivan ishod pregovora, prenijela je agencija ANA.

U međuvremenu, njemački mediji objavili su da su poslednjih dana tenzije između između EK i MMF-a porasle.

Navodeći riječi jednog od pregovarača, "Frankfurter algemajne cajtung" piše da je MMF "rasturio" poslednji pokušaj predsjednika Komisije Žan-Kloda Junkera da ponudi Atini kompromisni dogovor da se izbjegne dodatno smanjenje penzija u Grčkoj.

Komentarišući ovaj slučaj, grčki ministar finansija Janis Varufakis, rekao je u intervjuu za grčki "Rilnjuz" da ne bi bio iznenađen da MMF postavi neprihvatljive zahtjeve koje, kako dobro zna, Grčka ne može da prihvati, samo da bi imao opravdanje da napusti pregovore.

Ranije danas, njemački vicekancelar Sigmar Gabrijel upozorio je Grčku da Evropa gubi strpljenje.

"Želimo da pomognemo Grčkoj i zadržimo je u eurozoni. Međutim, ne samo da vrijeme ističe, već je i strpljenje širom Evrope na izmaku", rekao je Gabrijel za dnevnik "Bild".

"Svuda u Evropi sve je jači osjećaj: Dosta!", naglasio je Gablijel.

Gabrijel, koji je i ministar ekonomije, kritikovao je pregovarački proces Grčke i upozorio da bi Njemačka mogla da prestane da podržava Atinu.

Pre dva dana, tri izvora iz Brisela rekla su za Frans pres da su visoki zvaničnici eurozone razmatrali najgore scenarije za Grčku, ukljucujući i njen eventualni bankrot u slučaju da pregovori između Atine i kreditora ne budu uspješni.

Ministri finansija eurozone sastaju se 18. juna u Luksemburgu i taj sastanak smatra se poslednjom šansom za vladu u Atini da sa kreditorima postigne dogovor nakon petomjesečnih uzaludnih pregovora.

Ukoliko u tome ne uspije, prezadužena Grčka našla bi se na ivici bankrota i katastrofalnog izlaska iz eurozone, što bi potreslo globalnu ekonomiju.

Bonus video: