Dajselblum: Grčka nema izbor, nego da donese teške odluke

"Ne možemo pomoći Grčkoj, ako ona ne želi da pomogne sebi", citirao je finski dnevni list Dajselbluma
0 komentar(a)
Grčka euro (Novina)
Grčka euro (Novina)
Ažurirano: 12.06.2015. 10:36h

Grčka nema drugog izbora nego da donese teške odluke koje od nje zahtjevaju međunarodni kreditori, ako želi da osigura dobijanje dodatnih zajmova i da izbjegne bankrot, izjavio je šef eurogrupe i holandski ministar finansija, Jerun Dajselblum, u intervjuu za finski list "Helsingin Sanomat".

"Ako grčka vlada ne može da prihvati činjenicu da ne postoje laka rješenja i da teške odluke moraju biti donijete, onda je sama. Ne možemo pomoći Grčkoj, ako ona ne želi da pomogne sebi", citirao je finski dnevni list Dajselbluma, a prenosi agencija Rojters.

On je, takođe, rekao da sporazum još može da bude postignut na vrijeme kako bi se prije kraja ovog mjeseca odblokirala isplata preostale kreditne pomoći Atini, i dodao da su kreditori Grčke otvoreni za pregovore, ali samo ukoliko predlozi Atine imaju ekonomskog smisla.

"Politička odluka može biti donijeta već sjutra, sve dok je kredibilna i obezbjeđuje finansijsku nezavisnost Grčke", kazao je Dajselblum.

Postizanje sporazuma nezamislivo bez MMF

Zvaničnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) napustili su jučerašnje pregovore u Briselu, navodeći kao razlog neslaganja u većini ključnih oblasti, dok su evropski zvaničnici poručili Atini da prestane da se kocka sa svojom budućnošću, navodi britanska agencija.

Postizanje sporazuma o isplati preostale kreditne pomoći Grčkoj je nezamislivo bez učešća Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), poručio je Dajselblum.

"Bez MMF sporazum je nezamisliv, jer je potrebno da ima odgovarajući sadržaj, a ukoliko ga bude imao, MMF će takođe učestvovati", rekao je on novinarima u Hagu, samo dan pošto je Fond povukao svoj tim iz pregovora sa Atinom.

Takva odluka MMF izazvala je danas sunovrat akcija na Atinskoj berzi, pri čemu je glavni indeks berze, Atex, rano jutros izgubio 4,0 odsto vrijednosti.

Bonus video: