OMV priprema novi gasovod Nabuko za ruski gas

"Nabuko je mrtav, dugo živio Nabuko", naglašava list podsjećajući da je 2013. ovaj evropski projekat gasovoda, koji je trebalo da dovodi gas sa kaspijskog prostora preko Turske i Balkana do Beča, kako bi se smanjia zavisnost od ruskog gasa, zvanično "sahranjen"
0 komentar(a)
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Gasovod, gas, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 12.06.2015. 07:07h

Austrijski naftni koncert OMV planira sa Gaspromom nove puteve za dostavu ruskog gasa do Beča, tvrdi bečki dnevnik "Prese".

"Nabuko je mrtav, dugo živio Nabuko", naglašava list podsjećajući da je 2013. ovaj evropski projekat gasovoda, koji je trebalo da dovodi gas sa kaspijskog prostora preko Turske i Balkana do Beča, kako bi se smanjia zavisnost od ruskog gasa, zvanično "sahranjen".

Dvije godine kasnije, prema "Prese", učestalije su naznake da je bilo preuranjeno sahranjivati ovaj projekat, pošto se radi na "novom Nabuko", sa razlikom da umjesto gasa sa kaspijskog prostora treba da doostalja ruski gas preko Turske, ali i iranaski gas.

Pregovore podstiče OMV, a prema više izvora to čini raniji direktor konzorcijuma "Nabuko" Rajnhard Miček.

OMV nije želio da komentariše ove informacije, jer se ova tema želi držati što je moguće više u tajnosti.

Na drugoj strani, konstatuje dnevnik, Rusi nemaju taj problme, te je Gasprom početkom juna objavio fotografiju na kojoj je budući šef OMV Rajner Sele u razgovoru sa šefom Gasproma Aleksejem Milerom o budućoj saradnji.Pored njih nalazi se i Miček, koji je još prije par godina Rusima bio trn u oku zbog predviđenja projekta Nabuko koji je bio konkurencija Južnom toku.

OMV je potvrdio ovaj sastanak, ali ne dajući nikakve komentare.

Pregovori su veoma škakljivi imajući u vidu sankcije EU protiv Rusije zbog ukrajinske krize, a ujedno je i Brisel insistirao u više navrata da se mora očuvati tranzit ruskog gasa preko Ukrajine.

Međutim Gasprom je odlučan da od 2019, nakon isteka sporazuma o tranzitu sa Ukrajinom, odustane od tranzitiranja gasa preko te zemlje.

Nakon što je Gasprom odustao od projekta Južni tok, kojim se protivila EU, te najavila da svoj gas isporučivati do priključka na tursko-grčkoj granici odakle EU treba samostalno da organizuje dalji transport, i sama finansira gasovo, sada se čini da je šok nestao i naveo Selea i Mičeka za pregovore o gasovodu.

Zbog svog iskustva u vezi projekta Nabuko OMV ima prednost.

Oko 30 milijardi kubnih metara ruskog gasa moglo bi godišnje, prema aktuelnom stanju, da prođe kroz "novi Nabuko" u prvom koraku, procjenjuju eksperti, dodajući da porijeklo gasa moglo srednjeročno da se mijenja.

S tim u vezi se pominje Iran, zemlja koja ima druge po veličini rezerve gasa u svijetu. Iran žudi za tome da konačno isporučuje gas u Evropu, i spreman je da stavi na raspolaganje 10 milijardi dolara za izgradnju gasovoda za izvoz, a razgovara se o ruti kroz Tursku, odakle bi iranski gas mogao da se izvozi u EU preko novog planiranog gasovoa, tvrdi "Prese".

Bonus video: