Peskov: SAD pokušale da drže lekciju papi

Vatikan je u saopštenju naveo da su se papa i Putin složili da je važno obnoviti dijalog i da sve strane treba da se obavežu da će sprovesti sporazum iz Minska
1 komentar(a)
Papa Franjo, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Papa Franjo, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.06.2015. 19:53h

Pokušaj SAD da utiču na razgovore pape Franje sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom bio je napad na suverenitet i pokušaj da se papi održi lekcija, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Samo nekoliko sati prije susreta Putina i pape u Vatikanu, američki ambasador u Vatikanu Kenet Haket je savjetovao papu da zauzme oštar stav prema Putinu, insistirajući na tome da Vatikan treba da "iznese zabrinutost u pogledu teritorijalnog integriteta", javlja televizija "Raša tudej".

"Možda je ovo prilika da papa privatno popriča o toj temi", rekao je Haket, dodajući da je papa sigurno upoznat sa sukobima u Ukrajini i krizom koja vlada u toj zemlji.

Međutim na jednočasovnom sastanku sa Putinom, papa je zauzeo neutralan stav. On je apelovao da treba uputiti veću humanitarnu pomoć, koju Rusija već obezbjeđuje, kao i da treba pronaći mirno rješenje krize u skladu sa sporazumom iz Minska, navodi "Raša tudej".

Vatikan je u saopštenju naveo da su se papa i Putin složili da je važno obnoviti dijalog i da sve strane treba da se obavežu da će sprovesti sporazum iz Minska.

"Od suštinskog značaja je i rješavanje ozbiljne humanitarne situacije, uključujući omogućavanje da humanitarni radnici dobiju pristup onima kojima je pomoć potrebna i da sve strane doprinesu progresivnom smirivanju situacije u regionu", poručila je Sveta stolica.

Peskov je osudio pokušaj Vašingtona da utiče na razgovore pape i Putina i na spoljnju politiku druge države.

"Ovo je nesumnjivo flagrantan pokušaj kršenja suvereniteta drugih država. Ruski predsjednik se nikada nije slagao sa tim i sada je kategorički protiv toga", izjavio je Peskov ruskim medijima.

"Držati predavanja ili smatrati da imaju pravo da drže bukvicu papi nesumnjivo predstavlja novi potez u međunarodnoj diplomatiji", kazao je Peskov.

Putin i papa su razgovarali o nizu pitanja. Oni su razmotrili opasnost od radikalnog islama za hrišćanske zajednice u Siriji, kao i zajedničke vrijednosti koje ujedinjuju pravoslavlje, katolicizam i druge religije u svijetu.

Bonus video: