Stros-Kan o orgijama s prostitutkama: Rekreacija, dok sam spasavao svijet

Sud u Lilu sjutra donosi odluku da li će Stros-Kan biti proglašen krivim za "podvođenje sa otežavajućim okolnostima"
2 komentar(a)
Dominik Stros Kan, Foto: Beta-AP
Dominik Stros Kan, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.06.2015. 17:16h

Bivši šef Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominik Stros-Kan rekao je francuskom sudu da je davno prisustvovao seks žurkama koje podsjećaju na orgije zato što mu je bila potrebna "rekreacija" dok je imao pune ruke posla "spasavajući svijet" od jedne od najvećih finansijskih kriza.

Međutim žene koje su prisustvovale seks žurkama su bile prostitutke i svjedočile su da im uopšte nije bilo zabavno za vrijeme tih "zvjerskih scena", navodi AP.

Sud u Lilu sjutra donosi odluku da li će Stros-Kan biti proglašen krivim za "podvođenje sa otežavajućim okolnostima".

Ali uprkos njegovom svedočenju, mnogi očekuju da će biti oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Presuda je posljednji korak u četvorogodišnjoj pravosudnoj drami koja je za Stros-Kana počela kada ga je 2011. sobarica jednog njujorškog hotela optužila za seksualni napad.

Oni su kasnije postigli vansudsku nagodbu.

Stros-Kan (66) je jedan od više od 10 optuženih među kojima su menadžeri hotela, biznismeni, jedan advokat i jedan šef policije. Oni su optuzeni da su organizovali ili učestvovali u orgijama u Parizu, Vašingtonu i regionu Brisela u periodu od 2008. do 2011. kada je Stros-Kan bio šef MMF i uz to oženjen.

Svakome od optuženih prijeti zatvorska kazna od 10 godina i novčana globa od 1,5 miliona dolara ako budu osuđeni.

Tokom tronedjeljnog suđenja u februaru, Stros-Kan, koga su u Francuskoj prozvali DSK, striktno se držao svoje linije odbrane, uporno tvrdeći da nije znao da su mlade žene na tim žurkama prostitutke.

On je tvrdio da je mislio da su one jednostavno "razuzdane".

Svjedočenja dvije prostitutke, koje su povremeno plakale dok su govorile, iznijele su na svjetlost dana ponekad brutalne seksualne sklonosti Stros-Kana. Ali one su potvrdile da mu nikada nisu direktno rekle čime se bave, navodi AP.

Ostali optuženi su ispričali da su dobrovoljno držali svog prijatelja Stros-Kana u neznanju da bi ga zaštitili od eventualnog curenja neprijatnih informacija.

Neobično je da je čak i tužilac tražio Stros-Kanovo oslobađanje, uz obrazloženje da tokom suđenja nije dokazana optužba "podvođenja sa otežavajućim okolnostima" za koju je neophodan dokaz da je optuženi promovisao prostituciju ili sticao profit od nje.

Međutim tužilac je tražio da ostali optuženi, koji su priznali da su organizovali žurke i plaćali djevojkama, budu osuđeni.

Bonus video: